Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čini se da je projekt japanskog restorana na Lošinju više nego uspio

matsunoki-sushi

Sredinom tjedna, kad baš nije najbolje vrijeme za restorane, još nedovršena terasa japanskog restorana Matsunoki bila je prilično popunjena. A ni unutarnji dio prvog japanskog restorana na jadranskim otocima nije bio prazan. Matsunoki u hotelu Bellevue otvorio se prije malo više od mjesec dana kao relativno riskantna investicija u portfoliju lošinjske Jadranke, koja na Lošinju drži riblje restorane, bistroe na plažama,  roštiljarne, pa čak i klasični steakhouse, što već donekle izlazi iz pretpostavljenog otočkog kulinarskog konteksta.

Ali, tko je, pobogu, vidio da se na kvarnerskom otoku otvara japanski restoran? Razumnoj skepsi usprkos, japanski se restoran na Lošinju otvorio, na vrijeme da uhvati sezonu, te je instantno postao jedna od najvećih otočkih atrakcija. Ne samo zbog velikog broja rezervacija, nego prije svega zbog zaista visoke kvalitete hrane koja se poslužuje u Matsunokiju.

matsunoki-ponzu-tartufi

Sashimi od brancina, ponzu, tartufi

Sinoć smo na Matsunokijevoj terasi kušali nekoliko jela koja nisu bila uvrštena u prvu Matsunokijevu prezentaciju u lipnju. Sirovi brancin s crnim tartufima u umaku od ponzua funkcionirao je kao efektan aperitiv, poslije kojeg je uslijedila supstancijalna hrana. Tartar od lososa i avokada s kremom od manga poslužio je kao drugi dobar uvod, s tim da je odnos slatkoće, kiselosti od limete i slanosti ribe već ostavljao dojam serioznijeg kuhanja.

matsunoki-tartar

Tartar od lososa, avokado, limeta, krema od manga

Sushi je, međutim, doslovno eksplodirao. Nigiri s blago spaljenom masnom Kali tunom spada, dakle, među par najboljih jela koja smo ove godine kušali u Hrvatskoj. Taj se nigiri može tući s famoznim Tekkinim nigirijem s posve sirovim torom, a trakica čilija na ribi ostavlja mogućnost različitih gastronomskih interpretacija. U tanjuru sa sushijem, uz ovaj savršeni nigiri još smo dobili gunkane punjen tartarom od tune i ikrom od lososa. Uslijedio je  dashiobogaćen lemongrassom, koji je bio skoro impresivno kompleksan, pa još i odlični tunin file na kremi od tahinija.

matsunoki-dashi1

Dashi

S netipično mekanim kockicama boškarina vratili smo se u svijet lokalnog fusiona, dok je sladoled od matcha čaja s pastom od azuki graha predstavljao povratak prema autentičnim japanskim okusima: ovaj je sladoled bio zemljast i pomalo gorak, i baš nimalo sladak, što su sve komplimenti.

matsunoki-tuna-steak

Tuna, čičoka, tahini, sriracha

 

matsunoki-boskarin

Odležani boškarin, dimljena hrskava brokula

Matsunoki se već poslije mjesec dana uvrstio među tri najbolja japanska restorana u Hrvatsko skupa s Tekkom i Takenokom, s tim da se Matsunoki može pohvaliti doista raskošnom vinskom i barskom kartom koja, recimo , uključuje i Kavalanov Solist. Kako bi postao zaista vrhunski restoran, Matsunoki mora učiniti još par hrabrih koraka dalje, poput serviranja nigirija sa živim škampima ili sashimija od živog jastoga. Na hrvatskoj obali definitivno postoji publika, premda još malobrojna, za tu vrstu opravdanog gastronomskog luksuza.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.