Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrvatska vina osvojila su na Decanterovim Svjetskim nagradama čak 119 medalja!

decanter-boce

U utorak 29. svibnja napokon su objavljeni ukupni rezultati DWWA 2018. Riječ je o velikom međunarodnom natjecanju što ga londonski Decanter, najugledniji svjetski vinski magazin, organizira već petnaestak godina, i na kojem su ove godine sudili i Siniša Lasan i Mario Meštrović.

Hrvatska vinska industrija na ovogodišnjim je Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama osvojila rekordnu 119 medalja ( i još 38 preporuka), od toga deset zlatnih. Posebno je značajno da je većina medalja dodijeljena suhim vinima, koja čine okosnicu skoro svake vinske scene, što nastavlja lanjski trend. U ranijim su godinama najviše medalja osvajala naša slatka vina. Premda je, dakle, riječ o iznimno velikom broju medalja, moramo spomenuti kako su lani hrvatska vina osvojila i tri platinaste medalje, koje su, međutim, ove godine izostale.

decanter-fakin-kuvlakhe

Dva su razloga za uspješan nastup hrvatskih vina na DWWA 2018. Prvo, hrvatska vinska industrija iz godine u godinu diže kvalitativne standarde u svim svojim žanrovima i rangovima cijena. Drugo, sve više vinarija prijavljuje se na Decanter World Wine Awards. Ovdje valja dodati kako postoji prostor za još veći broj medalja, jer se pojedine ugledne i vrlo poznate vinarije ove godine nisu željele prijaviti bojeći se rezultata, što su nam u jednoj vinariji obrazložili sljedećim riječima: “Ako dobijemo broncu ili srebro, to više nije ništa osobito, a ne možemo biti sigurni da ćemo osvojiti zlato, pa zato nismo išli na DWWA.”

decanter2018-cattunar Smatramo kako je takvo razmišljanje ipak pogrešno, jer i zlato i srebro i bronca na Decanterovim svjetskim nagradama predstavljaju autoritativnu preporuku za strane kupce, te potvrdu uspjeha i jamstvo kvalitete za domaće potrošače. Stoga se nadamo da će se iduće godine na DWWA prijaviti još više hrvatskih proizvođača: oni zaista nemaju što izgubiti, jer i mnogi veliki svjetski brendovi osvajaju srebra i bronce, što im nije naštetilo u promociji.

nerica-decanter

Zlatne medalje ove su godine za Hrvatsku osvojili Vlado Krauthaker (Izborna berba bobica graševine i Kuvlakhe Manzoni), Marko Fakin za Teran, Cossetto za malvaziju Prima Luce, Anđelini za crni cuvee Domenico, Cattunar za malvaziju Collina, Franković za malvaziju Korona sur lie, Jakša Krajančić za Pošip Nericu, Jakopić za Pušipel Prestige te Badel za Korlat Syrah. Zanimljivo je, ali zapravo očekivano, da je pola hrvatskih zlatnih medalja otišlo u Istru, koja je još jednom potvrdila status najrazvijenije hrvatske vinske regije.

obitelj-frankovic-decanter2018

Važno je, nadalje, da zlatne medalje dobivaju zrele, odležane malvazije, što ukazuje kako istarska malvazija nipošto nije jednodimenzionalno grožđe koje se može svesti na svježa, ljetna vina. Naposljetku, osobito je značajno da je relativno mnogo vina za supermarkete, u rangu cijena od tridesetak do četrdesetak kuna, osvojilo Decanterove medalje.

Riječ je o Badelovoj nedavno lansiranoj graševini Vezak, o Badelovu Cuveeu Benkovac, Medeinoj Malvaziji, Teranu i Merlotu, o beljskoj Graševini s bijelom etiketom i navojnim čepom te o nizu baznih buteljki Iločkih podruma. Uspjeh tih jeftinih, široko dostupnih vina na DWWA, kao i na drugim internacionalnim natjecanjima, govori da hrvatski potrošači za prihvatljiv novac u supermarketima mogu kupovati vina ozbiljne međunarodne klase.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.