Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Marko Fakin osvojio je jednu, a Vlado Krauthaker dvije zlatne Decanterove medalje

decanter-fakin-kuvlakhe

Hrvatska vinska industrija doživljava svoje najbolje dane. Na Decanterovim Svjetskim nagradama, uz Korlat, obitelj Franković i Nericu, o čijim smo zlatima već izvijestili, zlatne su medalje osvojili i Marko Fakin, najnagrađeniji vinar s Vinistre, te doajen hrvatskog privatnog vinarstva Vlado Krauthaker, koji je dobio dva zlata!

Marko Fakin osvojio je zlato za svoj mladi Teran Il Primo iz 2017. godine. Mislimo da će to vino biti još značajno bolje za nekoliko godina. Fakin je i ovom nagradom potvrdio kako je riječ o najvažnijem istarskom vinaru nove generacije. Fakin je lani osvojio Decanterovo zlato za malvaziju La Prima.

Vlado Krauthaker ove je godine, pak, zasut hrpom Decanterovih medalja. Graševina Vidim zaslužila je broncu, kao i crni cuvee Mercs (koji po nama vrijedi više). Crni pinot, Graševina Mitrovac te zelenac iz izborne berbe bobica također su se izborili za brončanu medalju.

Zlatnu medalju osvojila je Krauthakerova graševina iz izborne berbe bobica što se moglo očekivati, jer se radi o jednom od velikih svjetskih desertnih vina, ali i incorcio manzoni, neobična i rijetka sorta, iz Krauthakerove oranž serije Kuvlakhe. Trijumf ovog nekomercijalnog vina proizvedenog od kod nas anonimnog grožđa, vjerojatno je najveće iznenađenje među brojnim hrvatskim medaljama na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim nagradama.

Sada je sasvim jasno kako hrvatska vinska industrija nikad nije bila kvalitativno bolja. Vrijeme je da se ponovo počne raditi na organiziranom i ciljanom izvozu, jer Hrvatska može postati prvorazredna nišna vinska zemlja, čije bi se buteljke trebale prodavati u vodećim svjetskim restoranima, hotelima i vinotekama.

Fotografije/ Fakin Wines, exoticwinetravel.com

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.