Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Badelov Korlat Syrah iz 2014. osvojio je zlatnu medalju na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim nagradama

korlat-dwwa

Badelov brend Korlat, nazvan po prelijepom vinogradu iznad Benkovca, ovog je svibnja zabilježio svoj najveći međunarodni uspjeh. Syrah Korlat iz 2014. godine dobio je zlatnu medalju na najvažnijem globalnom vinskom natjecanju, Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama (DWWA).

Korlatov je uspjeh još značajniji zbog dva specifična razloga. Prvo, sasvim mali broj dalmatinskih crnih vina dosad je osvajao zlatne medalje na najrelevantnijim međunarodnim vinskim smotrama: dalmatinskim se crnim vinima uglavnom prigovaralo zbog nedostatka svježine i viška zelenih tanina.

Drugo, berba 2014. u svim je hrvatskim vinorodnim područjima bila izrazito problematična, pa je još veći uspjeh proizvesti šampionsko vino u tako teškoj berbi. Ovih smo dana prvi put kušali Korlat Syrah iz 2014. godine. Riječ je o vinu koje stilizacijom podsjeća na klasične syrahe Sjeverne Rhone, ali s jednim važnim terroirskim elementom.

Ono je, dakle, svježe baš kao syrah iz Sjeverne Rone, s prepoznatljivim nijansama crnog papra, baš kao syrah iz Sjeverne Rhone, te perfektno glatko, zaokruženo i elegantno, kao vrhunsko francuski školovani vino. No, arome vruće zemlje i makije, toliko karakteristične za najbolje dalmatinske vinograde, od Korlata do Dingača, čine ovaj syrah autentičnim i originalnim. Okusi zrelog, maceriranog, slatkog crvenog i crnog bobičastog voća, šampionskom Korlatu daju hedonističku crtu koja će od ovog izvrsnog vina, vrijednog očigledno više od 90 bodova, napraviti instantni bestseller .

Naposljetku, Decanterovo zlato za Korlat Syrah još je jedan od sve brojnijih dokaza da su se velike hrvatske vinarije kvalitetom izjednačile s butiknim vinarijama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.