Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pošip Nerica 2016. Jakše Krajančića dobio je 95 bodova i zlatnu medalju na Decanterovim svjetskim nagradama

nerica-decanter

Pošip Nerica iz 2016. mladog korčulanskog vinara Jakše Krajančića osvojio je zlatnu medalju i 95 bodova na Decanterovim svjetskim vinskim nagradama, najvažnijem svjetskom međunarodnom ocjenjivanju vina. Krajančićev Pošip Mindel iz 2015. osvojio je brončanu medalju s 89 bodova.

Ovo je prvi put da Decanterova zlatna medalja dolazi na Korčulu i izuzetno važna potvrda smjera razvoja dalmatinske vinske industrije koji određuje nova generacija vinara, fokusirana na autohtone sorte, moderniji pristup i preciznije stilizacije vina. U objavi na Facebooku, Vinarija Nerica zahvalila je enologu Igoru Radovanoviću kao “najvećem promotoru hrvatskih vina” i somelijeru Siniši Lasanu “koji je prepoznao vina Nerice i sugerirao da ista pošaljemo na Decanter”. Lasan je, animirajući hrvatske vinare da prijavljuju svoja vina na najrelevantnija natjecanja poput Decanterova, odigrao dosta važnu ulogu u rastu broja nagrada za hrvatska vina zadnjih nekoliko godina.


O Pošipu Nerica na Na Kultu Plave Kamenice prvi smo put pisali u srpnju 2016. u recenziji berbe 2015. pod naslovom POŠIP NERICA Ovo je iduća velika stvar dalmatinskog vinarstva! Prvi smo je put kušali početkom 2016. kad i Mindel.
“Lanjska, bazična Nerica, znatno je uspjelija od puno skupljeg Mindela. Ona je bogato mirisna, snażna, topla, esencijalno dalmatinska, ali je istodobno optimalno čista i svjeża. Kombinacijom punine, bogatstva i vrućeg otočkog terroira s jedne, te svjeżine i čistoće s druge strane, Nerica iz 2015. postaje model za masovnu proizvodnju dobrih pošipa, baš kao što su prije desetak godina Coronica i Kozlović oblikovali modele za stilizaciju istarske malvazije,” stoji u recenziji.

U idućoj berbi, Pošip Nerica 2016. upravo nagrađen na DWWA,  potvrdio je taj dojam još većom elegancijom i neobičnom svježinom za dalmatinska bijela vina. Riječ je o jednom od najmodernijih i najpreciznije napravljenih dalmatinskih mladih bijelih vina koja smo kušali.

Jakša Krajančić nedavno je u zagrebačkom vinskom baru Vivat Fina Vina predstavio Pošip Nericu iz vrlo teške berbe 2017. i Rose Nerica iz iste godine, koji spada među najbolja hrvatska ružičasta vina i mogao bi postati obrazac za moderne hrvatske rosee. Uz dodatni rad na ujednačavanju i rafiniranju Mindelova stila, Jakša Krajančić mogao bi postati jedno od ključnih imena u razvoju modernog dalmatinskog vinarstva.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.