Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nerica Rose iz 2017. jedno je od najboljih domaćih ružičastih vina koje smo probali ove sezone

jaksa-krajancic

U srijedu navečer u zagrebačkom vinskom baru Vivat Wine Lovers održana je promocija novih vina mladog korčulanskog vinogradara i vinara Jakše KrajančićaU skoro prepunom baru gospodin Krajančić predstavio je Rose iz 2017. godine, Pošip Nerica iz iste, vrlo teške i oskudne berbe te pošipe Mindel iz 2015. i 2016. Ova druga još nije došla na tržište.

Rose Nerica, napravljen od cabernet sauvignona, malog plavca i syraha, oduševio nas je na prvo kušanje. Napokon smo dobili čisti, tvrdi, oštri, suhi rose koji mora ići odlično uz hranu, koji nepogrešivo gasi žeđ i koji traži novu čašu, pa još jednu i tako dalje dok ga ima i dok se može. Umjereno blijedu Nericu Rose koja bi mogla postati obrazac za moderne hrvatske rosee (pri čemu ne računamo autorska vina poput Miloševa Stagnuma R ili  Toljeva St.Heelsa) sa zadovoljstvom proglašavamo našim omiljenim ovosezonskim roseom.

Pošip iz 2017. morali bi još jednom probati: na prvo kušanje, u atmosferi koja ne dopušta preciznije analiziranje vina, činio nam se jako velik i moćan i s bitno manje sauvignonskih elemenata od lanjskog, što je svakako dobro.  Nismo, međutim, sigurni posjeduje li onu inspirativnu svježinu iz berbe 2015. koja je Nericu, uostalom, lansirala na brojne  restoranske vinske karte.

Pošip Mindel s istoimenog položaja, elitno je vino Jakše Krajančiča, odležano sur lie. Berba 2016. još je zatvorena na nosu ali lijepo uljasta, dok je 2015. koju smo istodobno probali iz standardne buteljke i iz magnuma, solidno zaokružena, elegantna, puna usklađenih voćnih i fermentacijskih aroma. Magnum se, naravno, pokazao superiornim boci od 0,75 kad je riječ o balansiranju svih Mindelovih značajki. Čini nam s, međutim, da i kod Mindela postoji stanoviti problem sa svježinom. S druge strane, riječ je o vinu koje zaista zahtijeva hranu (škampi, jastozi, velika bijela riba) te ga nije fair ocjenjivati na temelju jednog kušanja u prepunom baru.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.