Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S berbom 2016. Nerica se potvrdio kao vodeći mladi pošip na tržištu

nerica-2016-g

Baš dok je travanjski mraz uništavao vinograde na Korčuli, u Zagreb su stigle prve buteljke nove berbe Pošipa Nerica Jakše Krajančića. Lani smo to vino proglasili novom velikom stvari dalmatinskog vinarstva, zbog toga što smo napokon dobili standardizirani neodležani pošip, koji je uspješno spojio značajke otočkog terroira sa svježinom i elegancijom modernih svjetskih bijelih vina. Čini se da se naša procjena pokazala točnom, jer je Pošip Nerica postao neizostavan na vinskim kartama brojnih ozbiljnih hrvatskih restorana. Berba 2016. koju smo kušali u petak 28. travnja, potvrdila je liderski status Nerice među svim mladim pošipima koji su šire dostupni,

Berba 2016. razlikuje se od 2015. po naglašenijoj svježini i herbalno citrusnim elementima na prvom mirisu, koji jako asociraju na grejp, a grejp se osjeti i u okusu. No, poslije svega nekoliko minuta u čaši primarne arome gorkih citrusa i hladnog klorofila udružuju se s bogatim mirisima bijelog poljskog cvijeća, vrućeg garriguea i vinogradarskih bresaka, tvoreći autentični pošipovski bouquet. Pošip Nerica iz 2016. gotovo je uljaste strukture, vrlo je elegantan i zaista neobično svjež za dalmatinska bijela vina. Radi se o jednom od najmodernijih i najpreciznije napravljenih dalmatinskih mladih bijelih vina koja smo uopće kušali.

Da bi postala zaista veliko, klasično vino, Nerici još nedostaje onaj identitetski X faktor, koji najbolja vina izdvaja od ostalih. No,već smo sad sigurni kako ćemo ovog ljeta, pa sve do Božiča, popiti jako puno buteljki Pošipa Nerica. Uostalom, poslije katastrofe s mrazom na Korčuli koja je uništila veći dio uroda za 2017. godinu, čini nam se kako bi svi potrošači vina u Hrvatskoj trebali podržati korčulanske vinogradare tako da naručuju što više njihovih buteljki.

Gastropreporuka S obzirom na naglašeniju svježinu i citrusne nijanse u okusu, Nerica je prvi pošip koji možemo preporučiti uz kamenice i sirovu ribu, bilo da je riječ o sushiju, sashimiju ili netom pripravljenom carpacciu (ili cevicheu). Riba na gradelama se podrazumijeva, a ovog ćemo ga vikenda isprobati uz rižoto sa šparogama i mladim graškom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.