Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Braća Benvenuti u srijedu su u Vinodolu predstavili nova vina. Malvazija Anno Domini iz 2016. impresivna je već na prvi miris

nikola-albert-benvenuti

Nikola i Albert Benvenuti iz Kaldira kraj Motovuna u proteklih su se nekoliko godina uvrstili među najambicioznije i najozbiljnije hrvatske vinare. O njihovim stremljenjima i dometima najbolje govore međunarodni rezultati: 95 bodova na Decanteru za Teran iz 2013. i zlatna medalja na International Wine Challengeu za malvaziju Anno Domini iz 2015.

Uz to, u skoro svim domaćim lanjskim izborima Benvenuti je zasluženo proglašena vinarijom godine. Albert i Nikola Benvenuti došli su u srijedu u Zagreb, gdje su u Vinodolu promovirali svoja nova vina. Rose iz 2017. suh je kao klasičan brose, što je više nego pohvalno. Ozbiljna je šteta za hrvatsku vinsku industriju što i mali artizanski vinari, kao i velike kompanije, i dalje inzistiraju na polusuhim, tupim roseima s okusom voćnog soka kakvi su u ozbiljnim vinskim zemljama već davno izašli iz mode (nadamo se da se nikad neće vratiti).

Moderni su rosei suhi, reski, tvrdi i osvježavajući, baš poput tek drugog rosea s etiketom Benvenuti koji se pojavio na tržištu. Ovoj čvrstoj strukturi lijepo se suprotstavljaju jaki mirisi jagoda i malina. Benvenuti Rose iz 2017. godine, napravljen od terana, idealno je suvremeno ljetno vino, koje bi se moralo piti u velikim količinama i prilično brzim tempom.

Bazična malvazija braće Benvenuti uvijek je lavirala između mineralnog Coronicina i svilenkastog i punijeg Kozlovićeva stila, s tim da je često imala više tijela od Kozlovića. I novo Benvenutijevo osnovno vino ima puno jače, mesnije tijelo nego što bi se očekivalo od problematične lanjske berbe, uz solidnu svježinu i čiste sortne elemente na nosu i na okusu. Radi se o još jednom sigurnom hitu, kojeg neće biti dovoljno vjerojatno ni do kraja ljeta.

I dok su Rose i Malvazija kompetentno napravljena komercijalna vina, macerirana malvazija Anno Domini iz 2016. godine vino je velikog karaktera i prepoznatljive osobnosti, s jakim wow faktorom. Premda zvuči pomalo sakrosanktno, čini nam se da je Anno Domini iz 2016. superioran internacionalnom šampionskom Anno Dominiju iz 2015. Evo zašto.

Bouquet Anno Dominija iz 2016. izrazito je distinktivan i neobično ekspresivan za malvazije: on sadrži tipične sortne, cvjetno-bagremasto-bademaste elemente, ali i duboke tercijarne nijanse ozbiljnih oranža u rasponu od sušenih citrusa i marelica, do levantinskih začina poput sumaca. Novi Anno Domini u ustima je jako pun, oduševljavajuće raskošan, s neobičnim zemljastim efektom koji dosad nismo identificirali u malvazijama, i s jako mineralnim završetkom. Tekstura je skoro perfektno uljasta, poput najboljih Matoševićevih Antiqua. Anno Domini veliko je vino koje sasvim sigurno na prvo kušanje vrijedi između 93 i 95 bodova, i koje opravdava tezu braće Benvenuti da je 2016. bila jedna od najboljih istarskih berbi u ovom stoljeću.

Na kraju su se u Vinodolu točili još Caldierosso iz 2016.godine, neobična kupaža terana, nebbiola, tempranilla i merlota te San Salvatore iz 2013. San Salvatore je kasno brani muškat vinificiran poslije četveromjesečnog prosušivanja bobica. Dosadašnja vina s tom etiketom ispadala su uglavnom fenomenalno, u što smo se uvjerili i na Uskrs, kad smo jednu bočicu ultra aromatičnog, opojnog, gustog ali opet svježeg San Salvatorea iz 2011. popili uz košarice od prhkog tijesta s jagodama i kremom od mascarponea. Braća Benvenuti i ovom su prezentacijom potvrdili kako spadaju u najuži kvalitativni vrh hrvatske vinske pozornice.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.