Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinarija Benvenuti proslavila je zlatnu IWC medalju tastingom u zagrebačkom restoranu Balon

nikola-albert-benvenuti

Istarska vinarija Benvenuti sa svojim je vinom Muškat momjanski San Salvatore iz 2011. nedavno osvojila zlatnu medalju i nacionalni trofej na International Wine Challengeu u Londonu, jednom od najprestižnijih vinarskih natjecanja na svijetu na kojemu se zlatne medalje dodjeljuju vinima ocijenjenima s više od 95 bodova. Povodom osvajanja nagrade u Londonu, u zagrebačkom restoranu Balon održan je vođeni tasting Vina Benvenuti.

Tasting je počeo svježom Malvazijom Benvenuti 2015. Slijedila je Malvazija Anno Domini 2013 jedna od najboljih odležanih malvazija iz Istre, stil sličan kojoj njeguje još samo Cattunar s Collinom. Nakon toga poslužen je Teran Benvenuti 2012. koji je na ovogodišnjoj Vinistri nagrađen kao najbolji zreli teran, a tasting je zaključen šampionskim desertnim vinom Muškat San Salvatore 2011.

Primanje plakete

Nikola i Albert Benvenuti s nagradom iz Londona

Muškat San Salvatore proizvodi se od grožđa sa specifične mikrolokacije San Salvatore koja daje neka od najboljih Benvenutijevih vina. Terasasta konfiguracija, bijela zemlja i posebni mikroklimatski uvjeti San Salvatorea, Benvenutijevim vinima daju mineralnost, svježinu i snažnu ekspresiju sorti.

Benvenuti San Salvatore

Muškat San Salvatore

Muškat San Salvatore je sjajno vino koje stilom više podsjeća na sauterne nego na muškate, intenzivnog mirisa u kojemu dominiraju arome kandiranih korica naranče i limuna i elementi konjaka. Iako je izuzetno koncentrirano i ima jako visoke šećere, zbog visokih kiselina Muškat San Salvatore ne stvara dojam ljepljivosti dok se pije i ima golemi potencijal odležavanja.

Livio Benvenuti sa sinovima Albertom i Nikolom, u Kaldiru kraj Motovuna razvio je jednu od najpoznatijih istarskih vinarija. Na nekoliko položaja uzgajaju Malvaziju Istarsku, teran i muškat. Njihova vina redovito osvajaju nagrade na domaćim, regionalnim i međunarodnim natjecanjima. Nikola Benvenuti je predsjednik Vinistre. Kušanjem Benvenutijevih vina ovoren je tjedan vina Benvenuti u restoranu Balon. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.