Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kalazićev je Rizling dobra vrijednost za novac, ali tu vinariju pamtimo iz boljih vremena

kalazic-rizling

O vinima Kalazić prvi smo put pisali prije više od deset godina, s puno entuzijazma. U nekoj smo vinoteci, vjerojatno Vrutku, naletjeli na etikete tada nam još nepoznatog baranjskog vinara. Kupili smo cijeli portfolio, objavili vrlo povoljnu recenziju, a osobito niskoalkoholni, svježi i sjajno strukturirani cabernet sauvignon, koji je najavio da bi i Baranja mogla postati zemlja crnih vina. U protekloj su dekadi Kalazićeva vina varirala i u stilovima i u kvaliteti. Mnoga su patila od nepotrebnog viška rezidualnog šećera, dok su bazične graševine, one u boci s navojnim čepom, uvijek bile korektne. U nedjelju ujutro u lokalnom smo supermarketu naletjeli na Kalazićev Rizling iz 2015. za nekih 35 kuna. Razumije se da smo odmah s velikim interesom kupili par buteljki. Kalazićev rizling odlikuje se zlatnožutom bojom, lijepom uljastom teksturom i mirisima zrelog žutog voća s ponešto tropskih nijansi (dinja, mango). Premda se radi o polusuhom vinu nije presladak, nego je fino izbalansiran.

No, Kalazićev Rizling iz 2015. ima tri vidljiva problema. Prvo, na nosu je jako reduktivan, što se nije promijenilo ni poslije sat vremena. Drugo, završetak je lagano gorak. I treće, nismo sigurni posjeduje li dovoljno svježine, što je za rizling ipak esencijalno. Usprkos ovim prigovorima, Kalazićev Rizling iz 2015. solidno je vino, koje predstavlja vrlo dobru vrijednost za novac.

Gastropreporuka Ovaj smo rizling pili u pomalo neobičnom društvu salate od mladog špinata, vrtnih šparoga, sirovog komorača, tostiranih pinjola i izvrsnog kozjeg dimljenog sira Moravec. Nije bilo loše. No, zbog zaobljene, uljaste teksture i voćnih okusa, preporučili bismo ga uz jako začinjenu indijsku hranu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.