Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Večere za velik broj gostiju u Hrvatskoj skoro uvijek ispadaju loše. Evo zašto

masovne-vecere

U petak navečer u zagrebačkom Oxbo Grillu održana je zamalo sjajna večera u čast vinarija Benvenuti i Tomac. Kažemo zamalo sjajna, jer su sjajna bila vina, kao i vesela, snijegom romantizirana atmosfera. Hrana je, osim finih janjećih kotleta, uglavnom bila prosječna do substandardna, što osobito vrijedi za katastrofalni rižoto. Budući da u Oxbu jedemo jedno pet ili šest puta godišnje, pouzdano znamo da se ondje kuha bolje nego što se kuhalo u petak. No, slučaj večere u Oxbu nije izdvojen. Možemo se sjetiti barem desetak primjera unatrag deset godina, kada su i mnogo renomiraniji restorani od Oxba  na velikim grupnim večerama prilično ugrožavali svoju reputaciju. Tako nas je na masovkama znala razočarati čak i naša omiljena Esplanada. O drugima da ne govorimo. 

Očigledno je da hrvatski restorani nisu kadri pripremati večere i ručkove na kojima se jedan meni mora istodobno poslužiti za 60, 100 ili 150 gostiju. Evo zašto banketi i masovnije svečane večere redovito podbacuju. Prvi je razlog pogrešan izbor menija. Jela poput rižota naprosto se ne mogu korektno a kamoli vrhunski skuhati za puno gostiju odjednom. Sličan problem javlja se i u pripremi steakova i ribljih filea; kuhinje često nisu tehnički ekipirane da bi odjednom izbacile stotinjak steakova koji još moraju odstajati prije serviranja. Drugo, kuhinje velike većine hrvatskih restorana i hotela naprosto nemaju dovoljno kompetentnih ljudi da fizički mogu odraditi gala večeru za puno gostiju u razumnom vremenskom roku. I treće, prirodni je refleks i chefa i F&B managera da na masovkama prodaju ono što taj tjedan nisu uspjeli prodati a la carte. Ovo pravilo vrijedi u cijelom svijetu.

Stoga, kad vas pozovu na svečanu večeru za više od pedeset a pogotovo za stotinjak ljudi ili više, nemojte puno očekivati od hrane. Jedini zagrebački restoran koji se apsolutno uspješno suočava s gala večerama jest, naravno, Noel. No, Noel prima maksimalno pedeset ljudi za koje kuha sedam ili osam chefova, što cijeli proizvodni proces ipak čini održivim.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.