Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chefovi Flora Mikula i Tvrtko Šakota u pariškom su Maraisu predstavili novu definiciju hrvatske kuhinje. Evo kako je bilo

Flora Mikula, bivša učenica Alaina Passarda i Christiana Etiennea, a na nacionalnoj se restoranskoj sceni etablirala svojim prvim pariškim restoranom FLORA, koji je godinama radio preko puta hotela Georges V.  

Godine 2012. Mikula je odlučila preseliti na najprogresivniju parišku lokaciju, u četvrt Marais kraj Bastille, i tamo otvorila Auberge Flora, popularni pariški restoran u kojemu je sinoć gostovao chef zagrebačkog Xata Tvrtko Šakota. Tema večeri, koju je organizirala direktorica vodiča Gault&Millau Croatia Ingrid Badurina Danielsson, bila su hrvatska blagdanska jela, kroz koja je Šakota zapravo predstavio novu definiciju autentične lokalne hrvatske kuhinje, koju na hrvatskoj gastro sceni ozbiljno trenutno istražuje vrlo mala grupa chefova.

Ingrid Badurina Danielsson, Côme de Chérisey, veleposlanik Filip Vučak

Meni je razvijen oko ideje zimskih, blagdanskih jela iz različitih hrvatskih regija, s najboljim istarskim maslinovim uljima i wine pairingom s hrvatskim vinima. Večera, na kojoj su sudjelovali i vlasnik i predsjednik Gault&Millaua Côme de Chérisey i hrvatski diplomatski predstavnici u Parizu, počela je sa svježim domaćim sirom i Natura tartufima, prepeličjim jajem i crumbleom od bučinih sjemenki i heljde, s Grbić bučinim uljem iz Požeške doline. Ovo jelo pratila je Kabolina Malvazija iz 2016.

Slijedio je crni čips od liganja uz ragu od liganja i slanutka s Krauthakerovim Zelencem Kutjevo te krema od krumpira s čvarkom i kiselim vrhnjem s Tomićevim Plavcem iz 2015.  Glavno jelo, šaran s bundevom, ukiseljenom blitvom i Belić maslinovim uljem, sarmice i na kraju konfitiranu patku s torticom od mlinaca i cicheronima od hrskave pačje kožice, posluženi su s Kabolinom odležanom malvazijom Unica iz 2015.

Desert je bila varijacija prekmurske gibanice, terina od jabuka s espumom od sira, kremom od maka i grožđica, hrskavim filo korama s limetom, brazilskim oraščićima i emulzijom od šipka i meda. Pairing je bila Krauthakerova Graševina iz izborne berbe 2012. Nakon rasprodane večere u Parizu, hrvatski je tim predvođen chefom Šakotom idući dan priredio još jednu večeru u Champagni, koja je izazvala jednako veliki interes. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.