Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

5 uspješnih zagrebačkih i samoborskih restorana izvan vremena i trendova

okrugljak-g (1)

Lista 12 najboljih zagrebačkih restorana za 2017. godinu koju smo objavili prošli petak, i danas, skoro tjedan dana kasnije, najčitaniji je tekst na Kultu, što je normalno: liste s uporabnom vrijednošću redovito zauzimaju vodeća mjesta po čitanosti, i u digitalnim i u konvencionalnim medijima posvećenima vinu i hrani.

No toj listi, međutim, nije bilo mjesta za neke jako dobre ili jako važne restorane, jer oni već godinam ne sudjeluju u sve oštrijoj tržišnoj utrci za zagrebačke goste (i zagrebačke turiste ), nego žive od svojih stalnih gostiju, potpuno neovisno od trendova na restoranskoj sceni. Ti restorani ne inoviraju, rijetko se u bilo čemu mijenjaju, ne zapošljavaju poznate chefove i gotovo se nikad ne reklamiraju. Pa ipak, ide im dobro, i to u vrlo dugom vremenskom razdoblju. Evo,dakle, top liste zagrebačkih vanvremenskih restorana.

1. Tač, Vrhovec 140

Tač ima vrlo lojalnu publiku, koja obuhvaća i ozbiljne vinare i bivše i sadašnje političare. U Taču smo zadnji put jeli, dvaput u sedam dana, u proljeće ove godine. Ostali smo više nego ugodno iznenađeni kvalitetom sastojaka, njihovom sezonalnošću i jednostavnim, perfektno čistim kuhanjem koje je naglasilo temeljne okuse te plemenite hrane. Osobito su nam se svidjele artičoke s graškom, kao i prekrasna. savršeno svježa tuna koju smo, naravno, jeli posve sirovu . Tač je jedan do rijetkih hrvatskih restorana koji se ozbiljno posvetio prirodnim vinima, prije nego što su ona počela postajati trendovska pojava.

2. Kod špilje, Otruševec

Špilja se zadnjih godina počela baviti ponekim modernim tehnikama poput sferifikacije, te je značajno napredovala u prezentaciji hrane. No, bazično gledajući, Špiljin uspjeh – vikendom se već godinama ne može ući bez rezervacije – i dalje se temelji na velikim porcijama vrlo kvalitetnog i precizno pečenog , kuhanog i sušenog mesa.

3. Okrugljak, Mlinovi 28

Godine prolaze, a Okrugljak je i dalje pun svakog vikenda. Ne samo glavni restoran , nego i druge prostorije, u kojima se slave krstitke i rođendani. Okrugljak je potpuno neizostavan dio zagrebačkog društvenog života, za što postoje jaki razlozi. Uz tradiciju koja se prenosi iz generacije na generaciju potrošača (Okrugljak je, ipak, star 114 godina) jedan od razloga jest iskrena strast njegova vlasnika prema restoranu.

Gospodin Crnjac i danas provodi jako puno vremena u Okrugljaku, i osobno pazi da Okrugljak, kao i svih prethodnih godina, među prvima u gradu dobije mliječnu janjetinu ili da u pečenice ide isključivo kvalitetno meso.

4. Zelendvor, Samoborska 170

Zelendvor je, usprkos ne baš niskim cijenama, najuspješniji restoran u zapadnom dijelu grada. Zelendvor je velika, staromodna tvornica svih mogućih vrsta hrane, od šabloniziranih tjestenina i klasičnog roštilja, do skupih bijelih riba, gdje smo prilikom zadnjeg posjeta naletjeli na zaista izvrsne kamenice. Zelendvor je toliko uspješan, da se ne treba mijenjati.

5. Krčma Gabreku, Starogradska 46 , Samobor

Gabrekova interpretacija starinske građanske, obiteljske samoborsko-zagrebačke kuhinje iz Tko pjeva zlo ne misli, gostima je adiktivno privlačna. Gabrek je zapravo definicija ultraspješnog obiteljskog restorana, iz kojeg vas ne puštaju dok se ne prejedete, i u kojem vam, štogod da naručite, kartica neće dobiti PTSP. Teške zdjele vruće juhe i veliki komadi teletine Gabrekov su dugogodišnji forte, dok se u ovo doba godine posebna pozornost, prirodno, povećuje svinjetini.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.