Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

12 najboljih zagrebačkih restorana za 2017. (novi preuzimaju vodstvo)

xato-sakota

Zagrebačka restoranska scena bila je iznimno turbulentna od početka godine sve do danas, s nizom otvaranja, zatvaranja , promjena i povrataka.

Zadnje mjesece ove godine obilježavaju svakako dolazak Jeffreya Velle u Barbieri’s, Rendićevo preuzimanje Bistroa Apetit, come back Stefana Cosattinija, koji vodi F&B i kuhinju novog five star hotela Le Premier te ponovno, prilično obećavajuće otvaranje restorana B35 na Novoj Vesi. Budući da je riječ o najnovijim događajima, nismo ih mogli uzeti u obzir pri rangiranju najboljih zagrebačkih restorana za 2017.

Relativna dinamičnost zagrebačke scene dovela je do toga da prva dva mjesta zauzimaju novi restorani. Važno je naglasiti da je ovdje riječ isključivo o izboru uredništva Kulta Plave Kamenice, i da ova lista ni na koji način nije povezana s izborom Restorana godine, u kojem upravo glasuje pedesetak profesionalaca iz hrvatske ugostiteljske indusutrije.

1. Xató, Petrinjska

U Xatu se, bez ikakve sumnje, kuha najuzbudljivija i najinovativnija hrana u gradu. Tvrtko Šakota donio je toliko potrebnu energiju, ali i promišljenost modernoj hrvatskoj gastronomiji. Njegova su jela drukčija, moderna, neobična ali zapravo logična i uglavnom zaista jako ukusna. Na drugim segmentima Xata još treba ozbiljno raditi.

2. Noel, Dukljaninova

 

Noel je, bez ikakave sumnje, najkompletniji fine dining retoran u Zagrebu.Uređenje je podigrano luksuzno baš kako treba, kokteli su izvrsni, vinska lista spektakularna, posluga skoro perfektna, dok je kuhanje unatrag godinu dana značajno napredovalo, osobito poslije dolaska sous chefa Brune Vokala.  Sommelier Ivan Jug i chef Goran Kočiš obavljaju zaista vrhunski posao.

3. Dubravkin put, Dubravkin put

Priska Thuring u Dubravkinom je putu postavila vrlo visoke kulinarske standarde kako na krepkim i zabavnim dnevnim kartama za ručak , tako i u ambicioznom kuhanju jela s velikog menija. Vinska lista jedna je od najboljih u Zagrebu, a barmen Dominik Bečvardi iznimno je talentiran.

4. Carpaccio, Teslina

Carpaccio je , kako često ponavljamo, aposlutni fenomen zagrebačke restoranske scene. Riječ je o restoranu koji je uvijek pun, koji često mora odbijati goste, i u kojem se promjene chefova uglavnom ne osjete. Carpaccio Vlade Lisaka naprosto je najprofesionalnije vođeni restoran u Zagrebu.

5. Time, Petrinjska

Time je ultrauspješan. Time je restoran s kontinuiranom politikom double seatinga za večeru, što govori o njegovoj popularnosti. Sushi, ramen i deserti uvijek su izvrsni. Time ima i Romana Rabika, zaista neobično talentiranog I kompetetnog barmena.

No, ono što Time razlikuje od svih zagrebačkih restorana, jest nevjerojatna količina energije, koja puno više asocira na London ili Manhattan nego na Zagreb, i koja kreira adiktivnu atmosferu u tom izvrsno uređenom prostoru.

6. Zinfandel’s, Esplanade

Kada bismo ocjenjivali isključivo kuhanje, glavni Esplanadin restoran bio bi svakako među tri najbolja u Zagrebu jer je Ana Grgić unatrag godinu dana u životnoj formi. Kada bismo cjoenjivali poslugu, Zinfandel bi također bio među prva tri (ili prva dva), dok je uređenje raskošno i lijepo. Zinfandelu jedino nedostaje poveznica, onih finih nekoliko detalja koji bi mu omogućili da od luksuznog hotelskog restorana postane vodeći gradski restoran.

7. Ab Ovo, Bukovačka

Ab Ovo je jedan od dva restorana u Zagrebu čije smo kuhanje ocijenili s minus pet (minus pet je najviša ocjena koju smo dali bilo kojem hrvatskom restoranu). Ab Ovo je na ovoj listi na sedmom mjestu zato što smatramo da mladi kuhar Filip Horvat, kao i cijeli restoran, imaju još puno prostora za napredak. Ab Ovo je, svakako, naš kandidat za prva tri mjesta za 2018. godinu.

8. Tekka, Radnička

Tekka i dalje priprema najbolji sushi u Zagrebu. Tekka je jedini restoran, uz Sofru,(koja ipak spada u drukčiju kategoriju, onu kojoj hrana nije primarna), u Green Goldu iRadničkoj koji uspješno radi. Ovo je važno naglasiti, jer se područje Green Golda prije nekoliko godina reklamiralo kao novi restoranski centar Zagreba, da bi se nažalost pokazalo ubojicom većine restorana koji su se ondje otvorili.

9. Agava, Tkalčićeva

Kuhanje chefa Belizara Miloša stručno je , elegantno i hedonističko. Sommelier Darko Lugarić jedan je od vodećih stručnjaka za hrvatska vina, a nova terasa dala je Agavi onu dodatnu ugođajnu vrijednost, koju prethodnih godina nije imala. I naravno, Agava je, iz Royal Indiju, jedini restoran u Tkalčićevoj, glavnoj zagrebačkoj turističkoj ulici, u kojem vrijedi trošiti novac.

10. Mali Bar, Vlaška

Ana Ugarković u Malom je baru uspostavila precizne bitrološke formate, koji se jednim dijelom zasnivaju na svježoj i sezonskoj hrani, a drugim na njenom dobrom ukusu, znanju i talentu. Rezultat su relativno jednostavna, ali ekspertno pripremljena i vrlo ukusna jela, koja daju novu dimenziju hrvatskom pojmu comfort fooda.

11.Vinodol, Teslina

Vinodol se na ovakvim listama ne može izbjeći zbog barem dva razloga. Prvo, radi se o vjerojatno najuspješnijem restoranu u Zagrebu, koji dnevno hrani stotine i stotine ljudi, a nije osobito jeftin. Drugo, Zlatko Tomšić i Mario Čepek u Vinodolu pokušavaju artikulirati suvremenu nacionalnu kuhinju. Vinodolu se, naravno, i s obzirom an hiperprodukciju, dešavaju brojne pogreške, no posao koji taj restoran odrađuje naprosto moramo poštovati.

12. Royal India, Tkalčićeva

Nova Royal India ružno je i hladno uređena. Sastojci uglavnom ne nadilaze kvalitetu prosječnog supermarketa. Međutim, kuhari Royal Indije znaju za začinima. Njihovi su okusi autentični, raspjevani i moćni, te vrlo dobro reprezentiraju anglo-indijsku kuhinju, školu koja je nastala prije sedmadesetak godina i koja se i danas na Zapadu često poistovjećuje s indijskom gastronomijom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.