Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vodnjanski Torčol osvojio je drugu nagradu na prestižnom španjolskom ocjenjivanju maslinovih ulja Mario Solinas

torcol-g

Maslinovo ulje Torčol Uljare Vodnjan u Španjoskoj je ovih dana osvojilo drugo mjesto na prestižnom međunarodnom natjecanju, Nagradi za kvalitetu Mario Solinas koju dodjeljuje Međunarodni maslinarski odbor. Međunarodni maslinarski odbor je jedina internacionalna i međuvladina organizacija iz područja maslinovog ulja osnovana u Madridu 1959. godine pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Naroda. Ovo je prvi put da se jedno maslinovo ulje iz Hrvatske natječe u glavnoj konkurenciji, što visoki plasman Torčola čini još zanimljivijim.

Agroproduktov šef maslinar Edi Družetić

Pravila za sudjelovanje vrlo su rigorozna te je natjecanje namijenjeno samo većim proizvođačima koji su u mogućnosti zadovoljiti kriterij kvalitete ulja u većoj količini, odnosno, ulje mora biti iz homogene zapremnine pohranjene u jednom spremniku od najmanje 3000 litara. Svaki natjecatelj može se prijaviti na natjecanje samo sa jednim ekstra djevičanskim maslinovim uljem te je obavezan organizirati javnog bilježnika. Javni bilježnik vrši sljedeće: prikuplja reprezentativne uzorke ulja za ulazak u natjecanje, koji sadrže pet uzoraka od po 500 ml, sakupljeni u staklenim posudama s istim kapacitetom i dvauzorka od po 100 ml, staklene posude istog kapaciteta. Ti uzroci te spremnik od min. 3000 litara su zatim zapečaćeni od strane javnog bilježnika te se dostavljaju u ovlaštene laboratorije Međunarodnog maslinarskog odbora na kemijsku i senzornu analizu.

U konkurenciji ukupno bilo 149 ulja iz Španjolske, Italije, Grčke, Francuske, Portugala, Tunisa, Andore i Brazila, koja su predstavljali sami proizvođači, udruženja proizvođača ili uljare. Ulja su prema propozicijama ovog natjecanja podijeljena u kategorije po medianu intenziteta, na intenzivna, srednje intenzivna i  blaga ulja te na zrela ulja s južne hemisfere, novu kategoriju u koju je ove godine ušao samo jedan proizvođač pa su ga pridružili kategoriji srednje intenzivnih ulja.

Članovi međunarodnog žirija u svaku su kategoriju izabrali po šest finalista. Torčol se natjecao u kategoriji blagih maslinovih ulja. Plasman ulja određen je na temelju više od 100 aromatskih, okusnih i retronazalnih svojstava, kao i na temelju harmoničnosti, kompleksnosti i trajnosti okusa.

Sva nagrađena ulja žiri je predstavio Izvršnom odboru ove nagrade koji je donio konačnu odluku o pobjednicima. Zanimljivo je da su recenzenti španjolskog portala   Sybaris u izvještaju o dodjeli nagrade istaknuli upravo Torčol kao primjer zanimljivih novih ulja na ovom natjecanju, opisujući ga kao “vrlo elegantno, besprijekorno napravljeno i zaokruženo ulje koje zove na više kušanja, veliko ulje.”

Činjenica da jedno istarsko maslinovo ulje koje se proizvodi u većim količinama i prodaje u pakiranjima od tri litre osvaja nagrade u ovakvoj konkurenciji, dokaz je vrlo visoke razine proizvodnje u Uljari Vodnjan, poznatom po liniji premium ulja Salvela, ali i u vrhu istarske maslinarsce scene općenito. Izlazak na najjača svjetska natjecanja presudan je za stavljanje Istre, koja zadnje tri godine u ovom dijelu svijeta slovi za nesporno najjaču maslinarsku regiju, na kartu svijeta i daljni razvoj jednog od najboljih hrvatskih gastronomskih proizvoda. 

Evo kako su se plasirala najbolja ulja na nagradi Mario Solinas

PRVA NAGRADA

Intenzivna ulja

Explotaciones Agricolas Melcor, SC (Melgarejo), Pegalajar, Jaén – Španjolska

Srednje intenzivna ulja

Venchipa, SL, Acula (Granada) – Španjolska

Blaga ulja

Del Campo “El Álcazar” -Baeza (Jaén) – Španjolska

Paolo Bonomelli – Olive Farm Boutique – Torri del Benaco (Verona) – Italija

 

DRUGA NAGRADA

Intenzivna ulja

Olivarera La Purísima, Priego de Córdoba (Córdoba) – Španjolska

Srednje intenzivna ulja

Almarajera Quaryat Dillar/Inversiones Diversas Velasco Gil, SL – Dílar (Granada) – Španjolska

Blaga ulja

Agroprodukt DOO, Pula – Hrvatska

Azienda Agricola Leone Sabino, Canosa Di Puglia (BT) – Italija

 

TREĆA NAGRADA

Intenzivna ulja

Capricho del Fraile / Fraile Llanos del Castillejo, SL – Jaen – Španjolska

Srednje intenzivna ulja

Aceites Vadolivo, SL – El Molar – Cazorla (Jaén) – Španjolska

Blaga ulja

Knolive Oils, SL, Priego de Córdoba (Córdoba) – Španjolska

SARL Moulin Oltremonti, Linguizzetta (Korzika) – Francuska

  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.