Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Probali smo devet istarskih mladih ulja prešanih unatrag desetak dana. Rezultati su fascinatni

mlada-maslinova-ulja

Istra je, ponovimo još jednom, višestruko proglašena najboljom svjetskom maslinarskom regijom. To ne tvrde Hrvati, ni razne internetske stranice  dvojbene  vjerodostojnosti. To tvrdi Flos Olei, najvažniji europski maslinarski medij.

Stoga je sasvim logično da se vrijeme berbe i prerade maslina smatra jednim od najvećih naših gastronomskih blagdana. Zaista, teško je pronaći veličanstveniji prirodni proizvod od netom prešanog maslinova ulja na talogu.

Niti jedno ulje koje ćete za nekoliko mjeseci kupiti u trgovinama, neće doseći ekspresivnost posve mladog maslinova ulja. Kult Plave Kamenice u proteklih  je sedam dana prikupljao ulja nekih od najvažnijih istarskih proizvođača. Evo naših prvih dojmova.

1. Belić Ascolana Tenera

Iako se često smatra stolnom sortom maslina, Ascolana Tenera može dati izuzetno distinktivno ulje. Belićeva Ascolana Tenera iz 2017. u ovom se trenutku odlikuje intenzivnim mirisom po plodu masline, zaokruženim aromama lišća i trave. Na okusu je slatkasto–gorka, s tek nešto bijelog papra.

2. Belić Buža

Buža je najzelenije i najmutnije od svih Belićevih mladih ulja. Talog je gust i moćan, kao kod vintage porta. Na nosu je gotovo  voćna s nešto  mirisa maslinova ploda i s još ponešto zelenih elemenata. Na okusu je slatko-gorka, s vrlo, vrlo slabom ljutinom u retru. Belićeva je buža elegantna i lijepa.

3. Belić Leccino

Leccino je, kako znamo, klasična talijanska sorta, osobito rasprostranjena u Toskani, čija se ulja  smatraju izrazito blagima. Međutim, Belićev Leccino iz ovogodišnje berbe mijenja uobičajeno definiciju sorte. On jest donekle blag i zaokružen na mirisu, s tek primjetnim elementima trave i šparoge, ali je opako intenzivan na okusu. Najljući od sva četiri Belićeva mlada ulja. Pun bijelog papra.

4. Belić Selekcija

Duilio Belić već je složio svoju famoznu Selekciju od prve tri sorte koje je pobrao. Selekcija je intenzivna, ali elegantna na nosu, s uravnoteženim mirisima plodova maslina, kasnog jesenjeg  lišća i zelene trave, dok je na okusu graciozno zaokružena, sa sasvim laganim paprenim aftertasteom. Definitivno veliko ulje.

5. Chiavalon Mlado

Tedi i Sandi Chivalon prvi su u Hrvatskoj brendirali novo maslinovo ulje kao komercijalni proizvod. Njihovo neodoljivo Mlado nije osobito intenzivno na okusu, ali prekrasno miriše i ostavlja dojam one plemenite, suzdržane elegancije. Trenutno vjerojatno najzanimljivije ulje koje se već može kuptii u našim trgovinama. Nadamo se da će braća Chiavalon potaknuti i druge vrhunske proizvođače ulja da u listopadu izađu na tržište s mladim uljima.

6. Ipša Leccino

Bomba. Raskošni mirisi zelene trave i bilja najavljuju smjelu gorčinu, ali najimpresivnija u ovom ulju je kombinacija zelene svježine, zelenih aroma maslina i izrazite pikantnosti. Kad vas zeleni mirisi podignu, pikantost stiže kao električni udar na mekom nepcu. Hiperenergično ulje, esencija mladosti.

7. Salvela Leccino

Sunčano, elegantno mlado ulje fine svježine, u kojemu izražena gorčina brzo prepušta prostor umjerenoj pikantnosti koja se razlijeva po jeziku i najavljuje arome zelenih maslina, tople zelene trave, bilja i jedva primjetne note indijske konoplje.

8. Salvela Buža

Ovo meko, elegantno mlado ulje karakter pokazuje tiho ali jasno. Talog je vidljiv, na srednjem nepcu sporo uzlijeću voćne note maslina a zatim fina, blaga gorčina i tek malo pikantnosti koja se iz sekund sekundu produljuje i raste od slabe do gotovo umjerene. Gotovo potpuno zaokruženo.

9. Meneghetti Leccino

Meneghetti je svoj mladi leccino pakirao u prozirne vinske boce s plutenim čepom, što je lijepa posveta njegovu karakteru, koncentriranom u neonski zelenoj boji i svježini. Umjereno gorak i pikantan, ovaj je leccino pun prpošnih, razigranih zelenih aroma među kojima dominiraju sočna tek pokošena zelena trava i zelene masline, dok se na aftertasteu osjeti i hint zelene jabuke.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.