Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠUMSKA INFLACIJA Vrganji cijelo desetljeće nisu bili ovako jeftini

U subotu ujutro na zagrebačkoj tr žnici Kvatrić kilogram vrganja mogao se dobiti već za 60 kuna, prosječna je cijena iznosila 70 kuna, dok su se oni najbolji, čvrsti, posve suhi, srednje do male veličine prodavali za 90 kuna. Ovog se lipnja prosječna cijena vrganja na Kvatriću kretala oko sto kuna, baš kao i prijašnjih nekoliko godina. Lani su se prvi vrganji prodavali za 120 kuna.

Vrganje za 60 kuna na Dolcu i na Kvatriću nismo vidjeli jedno desetak godina. Rekordno niske cijene vrganja posljedica su šumske inflacije. Zaista se ne sjećamo da smo ikada na zagrebačkim tržnicama iz dana u dan susretali toliko mnogo vrganja. Veća je ponuda, prirodno, dovela do manjih cijena. Kumice iz Prigorja prodaju vrganje po kućama za četrdesetak kuna za kilogram i manje.

Jesenska inflacija ovih veličanstvenih gljiva nadahnula je i zagrebačke chefove, pa je gotovo nemoguće naletjeti na ozbiljniji restoran koji ovih dana ne priprema vrganje. Baš nas zanima hoće li i vodeće zagrebačke pizzerie i burger shopovi iskoristiti aktualnu najezdu vrganja i oplemeniti svoje standardne jelovnike najmirisnijim šire dostupnim šumskim gljivama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.