Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prvi vrganji došli su i na tržnice. Na Kvatriću koštaju 120 kuna

U subotu oko devet na tržnici Kvatrić kupili smo prve ovosezonske vrganje. Koštaju 120 kuna za kilogram, što je više nego lani kad se cijena vrtila oko stotke, da bi za nekoliko tjedana pala na osamdeset kuna. Dobra je strana što je riječ o zaista vrhunskoj robi: naši su subotnji vrganji čvrsti, aromatični Ii relativno mali, baš kako i trebaju biti. S obzirom na kvalitetu, i na činjenicu da su to prvi ovogodišnji vrganji, preporučili bismo da ih se tretira što nježnije. Dakle, nemojte ih utapati u teškim umacima za tjesteninu, nemojte ih dinstati sto godina na luku, nemojte ih bacati u fritaju.

Umjesto toga, dajte njihovim aromama i teksturi da dođu do punog zražaja. Naprosto ih ispecite u pećnici ili na tavici, na mješavini vrućeg maslinvoa ulja i maslaca, ili još bolje na pravom roštilju. Želite li umak do vrganja, prvo ih ispecite, pa im dodajte malo slatkog vrhnja (nipošto vrhnja za kuhanje), možda kap ili dvije limuna i bijelog papra, i protisnutog češnjaka u trgovima. Tu bogatu, a aromatičnu  kremu nakraju pospite s malo svježeg bosiljka ili timijana.

Ako ste se, pak, odlučili za nešto supstancijalnije, skuhajte klasični rižoto (dakle, trebaju vam temeljac, parmezan i maslac), a vrganje ispecite posebno. Pa ih servirajte na rižotu. Važno je, u svakom slučaju, da termička obrada bude kratka. Naravno, jedna od najboljih opcija jest da vrganje ostavite sirove, pa ih prelijete s najboljim maslinovim uljem koje možete platiti, i s malo limunova soka. Ovaj ćete kućni carpaccio dugo pamtiti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.