Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Filip Horvat napravio je veliki korak naprijed prema fine diningu

Ab Ovo više nije samo najbolji zagrebački bistro. Ab Ovo se velikom brzinom približava jako respektabilnom fine diningu, kojim se mladi chef Filip Horvat dosad bavio tek povremeno, i po prethodnim dogovorima. U petak su se na meniju Ab Ova našle pečene rajčice s burratom, juha od pečenih rajčica s dimljenim kozjim sirom, bosiljkom i pravim balsamicom, špageti s škampima, umakom od kamenica, bisqueom, pjenom od šafrana i dehidriranim školjkama, file od divlje orade s majonezom od redukcije limuna. pjenom od rajčica, pjenom od krumpira, coulisom od peršina i pastom od crnih maslina, te biftek s mousseom od buče, kremom od karfiola, kremom od kukuruza te coulisom od crvene slatke i ljute paprike.

Orada i biftek koštaju malo više od 200 kuna, što probija dosadašnje rangove cijena u Ab Ovu za ručak. Od starih su favorita na današnjem jelovniku ostao tek klasični rižoto s biftekom, te cvjetovi tikvice punjeni kozjim sirom. Juha od rajčica najbolja je od svih juha koje smo kušali ove godine bilo gdje: dubina i slojevi okusa i neprekidna potreba da je jedete uljepšali su nam ovaj dan i ovaj tjedan. Cvjetovi tikvica u tehnički besprijekornoj tempuri takodjer su bili senzacionalni, s divno bogatim, kasnoljetnim umamijem od rajčica, dok je orada bila i vizualni i organoleptički trijumf.

Špageti su se nažalost pokazali problematičnima zbog pogrešnog omjera: kreme od šafrana bilo je previše, pa je zasjenila čiste okuse škampa i bisquea, te je preopteretila teksturu špageta. Usprkos ovoj pogreški, kao i pogrešnoj odluci da se na stol ne donose kruh i maslac (ili ulje), Ab Ovu smo odlučili dati minus pet, jer sve drugo što smo danas kušali spada među najukusniju, najplemenitiju i najpromišljeniju hranu u Hrvatskoj. Vinska karta je solidna, ali ipak odveć neobavezna za tako izvrsno i nadahnuto kuhanje. Dobro je što drže odlična i razmjerno jeftina Stagardova vina.

AB OVO
Bukovačka 27, Zagreb

OCJENE -5/5,  VINSKA LISTA +3/5  AMBIJENT 4/5  SERVIS 4/5
sve kreditne kartice


Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.