Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Plavom podrumu kušali smo korbelja, velikog i rijetkog jadranskog mesoždera

“Prije nekoliko godina ukazala mi se ne rijetka, nego jedinstvena prigoda. Poznati vološćanski ugostitelj Joso Tariba pozvao me na degustaciju rijetke ribe,” zapisao je 2013. godine Branko Šuljić, poznati ihtiološki kolumnist Novog lista, iz vremena dok su te novine još bile ozbiljne. “Ribu dotad nisam ni vidio, a kamoli jeo njeno meso. Rijetka riba, mnogima u nas nepoznata, pa čak i profesionalnim ribarima. Korbel ili korbelj, koraf, krb, lumbrela, salamun, grb… “ nastavio je opisivati korbelja/korbela Šuljić.

Zanimljivo je da je, čini se, nešto poznatije ime za korbelja hama.  Hama je vrsta ribe koju je Cromaris počeo uzgajati prije šest godina kraj otočića Košata, u blizni Kornata, ali koja je u međuvremenu nestala iz trgovina premda se i dalje redovito nudi na Cromarisovoj web stranici. U Cromarisovim objavama o početku uzgoja hame, kaže se da se hama još zove krb. Opisi hame i korbelja su istovjetni. Posebno se se ističe kako je riječ o jednom od najvećih jadranskih predatora, koji može dostići dužinu od dva metra i težinu od stotinjak kilograma.

Krivo se navodi da je hama/krb autohtona jadranska riba, jer se može pronaći u cijelom Mediteranu, a uzgaja se u Francuskoj i u Italiji. U svakom slučaju, kornatsku hamu, kako se komercijalno zove, dugo nismo vidjeli u trgovinama, a divljeg korbelja/korbela/krba nikad dosad nismo vidjeli u restoranima. Dok jučer oko pet popodne nije došao u Plavi podrum. Donio ga je jedan istarski ribar. Radilo se o primjercima od oko tri ili četiri kilograma. U Plavom podrumu korbela su nam prvo poslužili kao blago začinjeni carpaccio . Sirovo korbeljevo meso imalo je teskturu čvršću od grdobine, negdje između velikog zubaca i sabljarke, s vrlo snažnim, distinktivnim okusom sirove bijele ribe.

Pečeni file od korbelja po teksturi i po okusu podsjetio je, pak, na ovećeg divljeg brancina. Opet čvrsto,ali zapravo podatno meso, s onim raskošnim, mineralnim okusom plemenite svježe ribe. Premda je riječ o ribi izvrsnog mesa, korbelja, koji živi na velikim dubinama, nema u komercijalnoj ponudi. Pa ako ga slučajno vidite u vitirni nekog restorana, nemoje razmišljati ni o kakvoj škarpini ili šanpjeru. Korbelj je, naprosto, uzbudljiviji.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.