Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jesu li hrvatski fine dining restorani preskupi? Mislimo da nisu

dubravkin put

Odgovor na pitanje u naslovu zavisi, naravno, od kupovne moći.  Uzmemo li u obzir činjenicu da je prosječna netto placa u Hrvatskoj i dalje bitno manja od tisuću eura, za većinu naših građana fine dining restorani nedostižno su preskupi.

Računamo li, međutim, cijenu ulaznih sastojaka, broj zaposlenih potreban u ambicioznim kuhinjama, pa zatim troškove tanjura, čaša, i bešteka, što sve mora biti na visokoj razini, pa troškove uređenja i cvijeća, pa troškove dodatnih neophodnih elemenata poput vrhunskih maslinovih ulja, hrvatski fine dining definitivno nije preskup.

Degustacijski meniji u pravim našim fine dining restoranima poput Zinfandela, Montea i Noela koštaju, ovisno o broju slijedova, između 500 i 800 kuna, neznatno niže ili više. Dodamo li tome dvije čaše pjenušca ili šampanjca, i ne preskupu buteljku vina, fine dining za dvoje s degustacijskim jelovnicima, teško može koštati manje od 200 eura. To je za Hrvatsku puno, a restoranu ne donosi prevelikiu dobit. Što znači da se fine dining restorani moraju oslanjati na onu vrlo malu grupu domaćih gostiju (u Zagrebu se skoro svi posjetitelji takvih restorana gotovov znaju po viđenju), koji mogu platiti takve iznose i koji dovoljno razumiju i vole kuhanje da im nije žao platiti dvjesto i više eura za ručak ili večeru za dvoje.

Osim te mikroskupine, fine dining restorani mogu računati na turiste s višim gastronomskim kriterijima koji znaju da tasting meni poput Zinfandelova ili Monteova u vrhunskim restoranima u Italiji kosta barem 50 posto više (u najboljim restoranima dvostruko više). o cijenama u Parizu ili Kopenhagenu da ne govorimo.

Zanimljivo je, međutim, da dobar broj naših poslovnih ljudi i dalje radije troši par sto eura na ribu i rakove s gradela u ambijentu konobe uz prosječno vino, nego na ozbiljno kuhanje. Fine dining u Hrvatskoj limitiran je, očigledno, nizom realnih, sporo promjenjivih elemenata.

Što znači da ne možemo očekivati značajniji rast unutar te vrlo diskriminativne restoranske kategorije. No, snažno podržavamo one restorane koji su se spremni upustiti u kompetentni fine dining. I zaista mislimo da oni isporučuju dobru vrijednost za novac.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.