Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Gastronomski Halloween u Esplanadinu Bistrou sasvim je dobro uspio bez ijedne kapi krvi

le-bistro-halloween

Ovogodišnju Noć vještica u Hrvatskoj su obilježili fantomski klaunovi koji se naoružani  kuhinjskim noževima i sjekirama skrivaju  iza škola i plaše klince premda su i  sami klinci, na stranim  televizijskim gastro programima obilježili su je već viđene halloweenske reality emisije u kojima natjecatelji moraju izgraditi  najkrvaviju moguću jestivu stvar koja im padne napamet, a u Bistrou zagrebačke Esplanade Noć vještica označio je, pak, kratki i precizni sezonski jelovnik u znaku bundeva i kestena.

Na tom se jelovniku nalaze svega četiri slana jela i tri ili četiri deserta, što je svakako premalo te djeluje pomalo siromašno. Dobra je vijest što za barem dva slana jela možemo garantirati da su izvrsna u svojim kulinarskim kategorijama. Radi se o luksuznoj bruschetti od gusjih jetara serviranoj na kremi od kestena i rižotu od buče s crumbleom od kestena Bruscheta je glatka, slasna, prepuna okusa i dovoljna za cijeli ručak, što i nije nebično. Foie gras spada među najkaloričniju i najmasniju hranu na svijetu, a ni kesteni nisu slabi u kalorijama. Osim toga, kesteni su prepuni ugljikohidrata. Budući da je sve to posluženo na kruhu, ovo jelo je ubitačna kombinacija masnoća i ugljikohidrata, kakvu bi svaki odgovorni nutricionist odmah zabranio, što ne znači da si takvo što katkad ne bi trebali dopustiti iz čistog gušta.

Rižoto od buče s crumbleom od kestena ponudio je, pak, lijep kontrast kremastosti riže i hrskavosti ove forme kestena. Jesenske narančasto smeđe nijanse Bistroova rižota samo su pojačale dobar dojam o Esplnadinu ovotjednom sezonskom jelovniku. Osim gusjih jetara koja ne mogu biti jeftina, druga jela iz Bistroova predhalloweenskog tjedna koštaju između 45 i 75 kuna, što Esplanadin ulični restoran  čini široko konkurentnim: radi se o rangu cijena karakterističnom za Vinodol ili za nešto ambicioznije bistroe. Što se uostalom u četvrtak i vidjelo na popunjenosti Le Bistroa: između jedan i četiri gotovo da nije bilo slobodnog stola. Zasluženo.

Poslije dulje mediokritetske faze o kojoj smo s pomalo melankolične gorčine izvještavali početkom siječnja, Le Bistro je ponovo postao jedan od boljih zagrebačkih restorana, s uobičajeno izvrsnom poslugom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.