Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Škampi poširani u masti crne slavonske svinje glavna su atrakcija jesenskog menija Dubravkina puta

dubravkin-put-jesen1

Dubravkin put spada u onu malu, ali vrijednu grupu zagrebačkih restorana koji zaista inzistiraju na na sezonskoj kuhinji. Pa je tako jesenski meni Dubravkina puta za ručak pun vrganja, choriza, crnih slavonskih svinja, zečeva, skuša, buča i drugih  popularnih i/ili veličanstvenih sastojaka karakterističnih za ovo godišnje doba. Važno je ponovno naglasiti da su rakovi, školjke i pojedine ribe najsnažnijeg okusa baš ujesen i po zimi.

Danas smo, testirajući sezonski dnevni meni Priske Thuring, prvo kušali slatkokiselkastu juhu od buče posluženu s mesnatim i aromatičnim pečenim prosenjacima posutim vlascom. Drugo predjelo, škampi poširani u masti crne slavonske svinje servirani na kremi od buče, autentična su senzacija. Slavonska je svinja škampima dala dodatnu dimenziju slasnosti na koju nismo navikli jer škampe uglavnom jedemo s maslinovim uljem i mineralnim okusima. Ovo bi jelo moglo postati potpisni specijalitet Priske Thuring.

dubravkin-put-jesen3

Zatim smo dobili gnude u bijelom, aromatski intenzivnom umaku od kozjeg sira, s podjednako snažnim raguom od zlatnih trubača te briljantni fritto od malih kozica, serviran s crnom majonezom posutom čilijem. Prije tjedan dana kušali smo, pak, srčane ali elegantne raviole od zeca, te izvrsne okruglice od odležane govedine sa svježim no strogim i suzdržanim  umakom od rajčice.

dubravkin-put-jesen4

Jesenski ručak u Dubravkinu putu gastronomski je vrijedan doživljaj koji ne košta puno (većina jela stoje između 60 i 110 kuna), u melankoličnom žutocrvenom ugođaju tuškanačke šume, s izvrsnim izborom vina. Ručak smo počeli lijepim chardonnayom obitelji Prović, da bi zatim prešli na sjajni loirski Chenin Blanc Nonpareille.

dubravkin-put-jesen5

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.