Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RAJČICE! Chef Tom Nikšić dao nam je opaki recept za gazpacho (i soundtrack za kuhanje)

tom-niksic-rajcice
Ako treba birati što je najbolje što je došlo iz Amerike, između kuruze, krumpira, rajčica će sigurno pobjediti. Voće ili povrće? Više nitko ne zna, svakih par godina dobijemo novi “znanstveni” dokaz jednog ili drugog, ali koga zapravo briga. Sa svojim globalnim prisustvom rajčica svako zaslužuje svoje mjesto u svim kuhinjama svijeta. Velika politička kriza u Indiji, 2010., uzrokovana cijenama luka i rajčice najbolje pokazuje koliki utjecaj i poziciju rajčica ima. Kao što to pokazuje i povratak heirloom rajčica, brzinom koja bi se samo poželjeti mogla za jagode, breskve, jabuke i ostale modificirane sorte u kojima smo zbog izgleda i uniformiranosti žrtvovali okus. Ne znam budi li išta nostalgiju tako snažno kao prava rajčica? I postoji li išta bliže savršenstvu?

Gazpacho od pečene rajčice

  • 2 kg San Marzano rajčice  
  • 500 g crvene paprike  
  • 500 g zelene paprike  
  • 250 g crvenog luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 2,5 dl maslinova ulja  
  • 1/2 l crvene vinske kvasine
  • 30 ml  Tabasco Chipotle  
  • 200 grama krastavaca
  • 200 g stabljike celera
  • 100 g limete
  • 50 g korijandra
  • 1 jalapeño papričica

Omjeri za salsu od rajčice ako želite veće količine

  • 30% rajčica narezana na sitne kockice
  • 30% krastavac, oguljen i bez sjemenki
  • 10% crveni luk
  • 15% zelena paprika
  • 5% jalapeño papričica bez sjemenki
  • 5% zelenog celera
  • 5% svježeg lista korijandera

Postupak

  • Zagrijati pećnicu na 230 stupnjeva
  • Odstraniti sjeme i koštice iz rajčica i  paprike  
  • Zapeći posoljenu i uljem začinjenu rajčicu, crvenu papriku, zelenu papriku, crveni luk i češnjak
  • dodati 1/2 jalapeña 
  • peći oko 50 minuta dok povrće ne omekša i ne dobije crne rubove  
  • u vruće povrće dodati 1 glavicu sitno sjeckanog crvenog luka, kvasinu i tabasco  
  • izblendati ručnim mikserom, emulzirati maslinovo ulje i dodati hladne vode do željene gustoće  
  • rashladiti u ledenoj kupki ili u hladnjaku  
  • začiniti  maslinovim uljem i sokom limete
  • poslužiti s prženim rezancima tortilje i salsom od rajčice
  • ponuditi worcestershire sauce

Gazpacho pripremati uz….

( više recepata možete pronaći  OVDJE

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.