Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jedna od najvećih istarskih vinarija Medea prešla je na navojne čepove i predstavila berbu 2015.

medea

Jedna od najvećih istarskih vinarija Medea, u utorak je u zagrebačkoj pizzeriji The pizza house u Tkalčićevoj ulici predstavila svoja vina iz berbe 2015. Glave su novosti bile niže cijene Medeinih vina, novi vizualni identitet i prelazak na navojne čepove. Kako su objasnili voditeljica prodaje Medee Sandra Marček i enolog Marko Krstačić, razlog ovih promjena je tržišna pozicija. Media je jedan od vodećih istarskih proizvođača čija su vina dostupna u gotovo svim važnijim restoranima i vinskim barovima u Hrvatskoj,  i strategija je vinarije jačanje u segmentu iskrenih vina u kategoriji vrijednost za novac. 

Kako je objasnila Marček, upravo je prelazak na navojne čepove Medei omogućio veću fleksibilnost u formiranju cijena. Kult Plave Kamenice na ovim web stranicama uvjereno zagovara prelazak na navojne čepove kao očigledno rješenje za mnoge hrvatske vinare. “Cilj nam je približiti Istru i njen teritorij svima koji žele uživati u vinu”, rekla je Marček, “Sniženje cijena smo postigli rezanjem troškova u odgovarajućim segmentima, kao što je upotreba navojnog čepa. Ono na čemu nismo štedjeli je kvaliteta. Vjerujemo da je riječ o potezima kojim ćemo Medeu voditi u smjeru stvaranja još dostupnijih vina.”

medea-prezentacija

Navojni čepovi pokazali su niz prednosti. Jeftiniji su od plutenih, što utječe na konačnu cijenu vina, i eliminiraju problem moguće pojave TCA bakterija koje svako vino s plutenim čepom mogu učiniti nepitkim.Mislimo da je riječ o idealnom rješenju za ovaj tip vina koje uživanje u njemu čini opuštenim i pristupačnim – nema potrebe za vadičepom i nema potrebe za dugotrajnim te ponekad zahtjevnim otvaranjem boce,” dodala je Marček.

medea-marko-krstacic

Medea ima 60 hektara vinograda na crvenoj zemlji južne Istre kraj Medulina i Pule, gdje uglavnom uzgajaju malvaziju i merlot, uz manje vinograde chardonnaya,terana, cabernet sauvignona i refoška. Mlade vinograde podigli su 2008., 2013. i 2015. godine, dok je malvazija istarska na položaju Montiron stara je 35 godina. Montiron se smatra najboljim Medeinim vinom i ugledni gastro časopis Akademija svojedobno ga je 2013. proglasila najboljom malvazijom u Istri.

Vina Medea (2)

Medea je predstavila i novi vizualni identitet

Medea se nalazi u fazi ozbiljnih strateških poslovnih odluka, prije svega širenja vinograda radi većih količina proizvodnje i u konačnici rasta brenda. Sada proizvode dvije linije vina, Medeu s  malvazijom, chardonnayem, roseom, cabernet sauvignonom merlotom i teranom koji su predstavljeni u utorak u Zagrebu, i premium liniju u kojoj su vina Montiron i Punta Greca. Punta Greca je najjužniji istarski vinograd na poluotoku Marlera nedaleko od svjetionika Galiola, na pjeskovitom tlu s elementima gline i dominantnom istarskom crvenicom. Na zaista jedinstvenoj lokaciji je 3,5 hektara vinograda  merlota koji daju jedno od najboljih vina te sorte u Hrvatskoj. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.