Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto je kineski milijarder svoja dva nova imanja u Bordeauxu kupio od Bernarda Magreza

jack-ma

Vinski časopis Decanter je prošlog tjedna objavio da je osnivač Alibabe, kineski milijarder Jack Ma, kupio dva nova imanja u Bordeauxu. Kineski investitori preplavili su tu vinsku regiju. Jack Ma u posao je ušao u veljači, kupnjom vinarije Chateau de Sours u bordoškoj podregiji Entre-deux-Mers.

Dva nova imanja kupio je od francuskog vinskog magnata Bernarda Magreza, vlasnika slavnog Chateau Pape Clementa. Magrez je osnivaču Alibabe prodao Chateau Perrene i Chateau Guerry, za ukupno 16 milijuna eura. Na 64 hektara u apelaciji Blaye-Côtes-de-Bordeaux, Chateau Perenne uzgaja 85 posto merlota i proizvodi 500.000 boca bijelih i crnih vina godišnje. Povijest imanja seže u 17. stoljeće, a Magrez ga je kupio 1997. Od grožđa iz Perreneovih vinograda radi se i vino Confiance Gerarda Depardieua, Magrezova starog prijatelja.

chateau perenne

Chateau Perenne

Bernard Magrez lani je objavio da prodaje 13 neklasificiranih imanja u Bordeauxu jer želi proširiti svoje najvrjednije vinograde u Chateau Pape Clement, Clos Haut-Peyraguey, Fombrauge i La Tour Carnet. “Ovime nastavljamo strategiju odmicanja od  vina s maloprodajnom cijenom od 8 eura i niže. Još uvijek tražim klasificirana imanja u Bordeauxu”, rekao je Magrez za Decanter. Klasificirana imanja su ona čiji se vinogradi prema praktički nepromjenjivim kriterijima iz 1855. nalaze na najboljim položajima u Bordeauxu, od Premiere Crua do Cinquième Crua.

magrez robuchon

Bernard Magrez i Joël Robuchon

Ti su vinogradi najveći kapital bordoške vinske industrije, a Magrez svoj dio želi učiniti profitabilnijim koncentrirajući se na najbolje etikete i promovirajući ih kroz superluksuzne hotele u koje se dolazi isključivo zbog visoke kuhinje i vina. Prvi takav hotel, La Grande Maison, u Bordeauxu je otvorio sa chefom Joëlom Robuchonom. Prvotni plan razvoja je propao, i Robuchona je nedavno zamijenio Pierre Gagnaire od kojega Magrez očekuje da će dovesti više gostiju i kontrolirati troškove. Iako je priznao da je “izuzetno teško voditi restoran Michelinova standarda u Bordeauxu”, Magrez planira razviti još barem dva hotela kakav je La Grande Maison, a investiciju među ostalim financirati prodajom vinograda.

maison glavna

La Grande Maison

Osnivač Alibabe, pak, kupnjom Chateau Perennea i Chateau Guerryja preko svoje vinarije Chateau de Sours, postavlja dosta široki biznis koji će razvijati u partnerstvu s najvećim kineskim investitorima u Bordeauxu. Dinamika ovog slučaja mogla bi, s obzirom na promjene u Bordeauxu postati znakovita za tamošnji vinski biznis. Uostalom, Jack Ma nema namjeru proizvoditi vina iz taštine ili hobija, već razvija tvrtku Cellar Privilege koja bi trebala postati najveći negocijant u Bordeauxu. Trenutno je više od 100 bordoških imanja u kineskom vlasništvu. Kad kupuju, traže neklasificirane vinograde ili niže cruove kojima je cijena pala zbog financijskih problema.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.