Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako je propao plan stvaranja najluksuznijeg restorana svih vremena, La Grande Maison u Bordeauxu

maison-glavna

Vinski magnat Bernard Magrez je objavio da će Pierre Gagnaire biti novi chef njegova restorana La Grande Maison u Bordeauxu. Nekoliko tjedana ranije objavljeno je da iz restorana odlazi Joël Robuchon. Kao službeni razlog Robuchonova odlaska Magrez je naveo činjenicu da je “teško voditi Michelinov restoran u gradu veličine Bordeauxa”. 

Prema tvrdnjama francuskih medija, Magrez je odlučio Robuchona zamijeniti Gagnaireom kad je Pierre Gagnaire 2015. proglašen najboljim kuharom na svijetu prema časopisu Le Chef (ove godine Gagnaire je drugi, najboljim je proglašen chef Michel Bras, iz restorana Le Suquet). Riječ je o najutjecajnijem profesionalnom izboru uopće, jer biraju isključivo chefovi s dvije i tri Michelinove zvjezdice. Pierre Gagnaire, jedan od najvećih chefova svih vremena, vodi svoj glavni restoran Pierre Gagnaire u rue Balzac u Parizu, londonski Sketch i još 13 restorana u cijelom svijetu, uključujući one u Las Vegasu, Hong Kongu, Tokiju i Dubaju te radi niz konzultantskih projekata, 2009. je u sklopu svoje edukacijske svjetske turneje nekoli koje dana radio i s kuharima restorana Wine Vault u rovinjskom hotelu Monte Mulini.

magrez robuchon

Bernard Magrez i Joël Robuchon

Za lokalne je medije izjavio da je bez premišljanja prihvatio Magrezov poziv, jer je on navodno sada otvoreniji prema novim mogućnostima budućeg razvoja La Grande Maisona.  “Nemam namjeru juriti za nagradama”, rekao je Gagnaire lokalnim medijima u Bordeauxu, ”želim kuhanje prilagoditi okusima ove regije i lokalnoj publici dati vrijednost za novac. Svi restorani evoluiraju, pa treba vremena da se nađe pravi put”.

la grande maison

La Grande Maison

Joël Robuchon, kuhar s najviše Michelinovih zvjezdica u povijesti, lani se udružio s Bernardom Magrezom, s namjerom da u Bordeauxu naprave najprestižnije gastronomsko mjesto na svijetu i ponovno ožive tradiciju “restorana s kolicima”, klasični francuski fine dining. Restoran je smješten u istoimenom superluksuznom hotelu, palači iz 19. stoljeća sa svega šest apartmana. Ideja spajanja najtrofejnijeg kuhara svih vremena s najvećim francuskim proizvođačem vina činila se dobrim poslovnim potezom. 

Pierre-Gagnaire-France

Pierre Gagnaire

La Grande Maison je bio prvi luksuzni hotel u Bordeauxu, ali kako je svojedobno napisao The Independent, bilo bi ga točnije zvati restoranom sa sobama, s obzirom da je riječ o hotelu gdje se trebalo odsjedati samo zbog Robuchonova kuhanja i vinske liste. No, Magrez i Robuchon očigledno su krivo procijenili i publiku i troškove, pa se Magrez, iako s Gagnaireom još uvijek šalje poruku da je La Grande Maison i dalje vrh,  ipak morao odlučiti za fleksibilniji pristup. Događa se i najboljima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.