Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Osnivač Alibabe kupio je bordoški Château de Sours i ulazi u ogroman posao s vinima

chateau-de-Sours

Čini se da je imati vinariju u Bordeauxu novi statusni simbol za kineske investitore. Kinezi su dosad kupili 64 imanja u toj regiji. Osnivač Alibabe Jack Ma okrunio je trend kupnjom vinarije za nepotvrđenu cijenu. Wine Spectator piše da je riječ o više od 16 milijuna dolara.  Ono što se zna je da su kineski ulagači u Pauillacu, primjerice, plaćali i do 2 milijuna eura po hektaru vinograda. Kinezi u Bordeauxu strateški kupuju niže apelacije i traže imanja kojima je zbog raznih razloga cijena značajno pala. Ali Jack Ma ima puno veće planove.

Jack Ma zasigurno je najpoznatiji kineski kupac bordoških vinograda, Forbes njegovo bogatstvo procjenjuje na 21,5 milijardi dolara i iako mu se nakon izlaska Alibabe na njujoršku burzu biznis značajno zakomplicirao, prihodi i prodaja im rastu, u Kini i u svijetu. Prema izvorima iz Bordeauxa koje je u četvrtak citirao Decanter, dvorac Château de Sours upravo prolazi temeljitu restauraciju fasade, okoliša i vrta. Ispod dvorca su počela iskopavanja velikih starih vapnenačkih podruma, neki od kojih su izgrađeni još 1785. i slični su njihovim podrumima pronađenima u St-Emilionu. Iako je bilo planova da se tamo otvori muzej vina ili centar za čuvanje bačava, podrumi se dosad nisu koristili jer ih je trebalo prvo stabilizirati a ti su radovi ekstremno skupi. Radove vode isti arhitekti koji su renovirali Château Cheval Blanc.

kineski kupci u bordeauxu

Kineska ulaganja u Bordeauxu

Iako još nemaju sve dozvole, najavili su da će sve biti gotovo do ljeta. Decanter piše da Jack Ma Château de Sours “želi pretvoriti mali bordoški Versailles” u bordoškoj regiji Entre-Deux-Mers i zajedno sa svojim prijateljem milijarderom Zhao Weijem otamo upravljati njihovim posjedima u Bordeauxu. Joint venture im je jer žele eksponencijalno širiti posao, kupovinom vinograda u Kaliforniji, Italiji, na Novom Zelandu i u Australiji. Navodno planira ogroman globalni posao s vinima.

Dosadašnji vlasnik Château de Soursa Martin Krajewski potvrdio je da je prodao imanje osnivaču Alibabe i da će ostati konzultant za proizvodnju i marketing. Imanje Clos Cantenac u St-Emilionu ostat će u vlasništvu obitelji Krajewski, koja još ima i vinariju ARISTEA u Južnoafričkoj Republici te destileriju u Oslu u kojoj proizvode gin, rakije i bitere. Iduća akvizicija Jacka Ma u Bordeauxu je neka velika tvrtka za trgovinu. Strategija kineskih ulaganja u Bordeaux je kupovina srednjih ili nižih apelacija i potraga za imanjima kojima je cijena iz raznih razloga dosta pala.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.