Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Krajnje je vrijeme da se i u Hrvatskoj počnu otvarati vinski hoteli

meneghetti-web

Velika tvrtka Taylor Fladgate, koja uz legendarni Taylor posjeduje još tri jaka branda porta, Fonsecu, Croft i Khron, nedavno je kupila poznati hotel Infante Sagres, u središtu Porta.Riječ je jednom od najluksuznijih portugalskih hotela u kojem su, među ostalima, odsjedali Dalai Lama i Bob DylanPola godine ranije Taylor Fladgate kupio je i Vintage House hotel u dolini rijeke Duoro.

Cilj obje ove investicije jest razvoj vinskog turizma. Taylor je jedna od najvažnijih europskih vinskih kompanija, a Portugal se po mnogočemu – od sporog izlaska iz ekonomske krize do golemog turističkog potencijala – može uspoređivati s Hrvatskom.

infante sagres

Hotel Infante Sagres

Ako, dakle, tvrtka poput Taylor Fladgatea u tako velikom stilu ulazi u vinski turizam, valja se zapitati zašto gotovo nikome u Hrvatskoj još nije palo napamet da investira u vinske hotele, koji su u Europi postali konvencionalna turistička forma. U austrijskom Langenloisu, tri sata vožnje od Zagreba, podignut je Loisium, vrlo moderno dizajnirana ali ne preskup vinski hotel, koji se naslanja na podzemni vinski muzej, koji, opet, završava u ulici gdje se nalaze podrumi i restoran legendarnog Willija Bründlmayera. O brojnim vinskim hotelima u Francuskoj ne treba ni govoriti.

U Hrvatskoj zasad postoji tek nekoliko manjih imanja koja pokušavaju povezati turizam i vino, dok se nešto veći hotel na Stanciji Meneghetti, upravo gradi. Nadamo se da će novi Meneghetti biti posvećen vinu (budući da Stancija Meneghetti obuhvaća i vinograde i vinariju). Vinske hotele u Hrvatskoj trebalo bi otvarati  u Istri, na Pelješcu, možda na Hvaru i Braču, te svakako u Slavoniji i Baranji.

Vinski hoteli zaista produžuju turističku sezonu, jer njihovi gosti nisu u potrazi za suncem ili morem. Vinski hoteli  mogu oživjeti turističke nevalorizirane krajeve poput Baranje, te dovode bolje goste, jer su vinski fanovi gotovo uvijek prvorazredni potrošači. Najvažnije od svega, vinski bi hoteli mogli bi afirmirati Hrvatsku kao međunarodno priznatu zemlju dobrih vina, što bi , opet, olakšalo prodaju naših vina na stranim tržištima. Bilo bi, stoga, logično da su za otvaranje vinskih hotela podjednako zainteresirani turistički investitori, država i vinari. No, u Hrvatskoj, nažalost, još nema niti jednog  pravog vinskog hotela.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.