4 najbolja zagrebačka steakhousea (i kratka gradska povijest žanra)

Steakhouse, najomiljeniji američki restoranski žanr, u Zagreb je u određenom obliku doveo Črni bik,restoran na Gračanskoj cesti, otvoren početkom osamdesetih godina, koji je nudio nekoliko rezova govedine, uključujući i t-bone steak. Nekoliko godina kasnije Phoenix u Jurišićevoj pretvorio se iz kineskog u argentinski restoran: tu se već moglo govoriti o prvom pravom zagrebačkom i hrvatskom steakhouseu, koji je nudio desetak raznih rezova mesa, u različitim veličinama i s prilozima karakterističnima za žanr; poput omiljenog cijelog krumpira pečenog u foliji, s kiselim vrhnjem i vlascem. Dok je Phoenix bio na vrhuncu, u Frankpanskoj se ulici otvorio steakhouse Zrinski, koji nam je ostao u sjećanju po odličnom roastbeefu.

Prvi moderni zagrebački steakhouse bio je svakako Mu u Vukovarskoj ulici, koji je na vrhuncu popularnosti hranio po nekoliko stotina ljudi na dan, i koji je držao čak i wagyu. U vrijeme Muovih dobrih godina u Hrvatskoj se počelo ozbiljnije raspravljati o odležavanju govedine, pa su neki restorani nabavili i komore za suho dozrijevanje mesa.

S dolaskom krize Mu je izgubio trećinu prometa, a vlasnici velikog prostora blizu hotela Internacional nisu htjeli pristati na manju zakupninu, pa se Mu morao zatvoriti. Masovniji uvoz američke , urugvajske i francuske govedine nije, nažalost, utjecao na otvaranje novih strakhousea, nego su već etablirani restorani uveli dodatne karte uvoznih steakova, s prilično promjenjivim uspjehom Uvozni su steakovi, naime, načelno vrlo skupi, a zagrebačka se restoranska publika –ne računajući turista-svela na vrlo mali broj ljudi, koji su voljni i sposobni  platiti 250 ili više kuna za američki fillet mignon. S druge pak strane, svi razni pokušaji s domaćom govedinom, uključujući i svojedobno  široko reklamirani maturo biftek, nisu dali osobite  rezultate, jer se meso simentalki zaista ne može uspoređivati s mesom Black Angusa. Tako se kategorija steakhousea u koje se može imati povjerenja, svela na svega nekoliko restorana.

1. OXBO, Doubletree Hilton

OXBO

Oxbo je zamišljen kao tipični američki steakhouse, s ponešto predjela, juha i tri ili četiri vrste ribe. S vremenom, udio drugih jela na meniju počeo je rasti, jer se steakovi očito ne prodaju dovoljno dobro. Steakovi, redom pasmine Black Angus, vrlo su dobri do izvrsni, bilo da se odlučite za jeftiniji hanger steak, ili za fillet mignon. Vinska lista  je nestabilna i nesklapna s ponudom hrane, dok je pivska lista smiješno skupa, kada je riječ o craftovima.

2. MANO, Medvdgradska

mano glavna

Mano se još prije desetak godina nametnuo kao određena vrsta steakhousea, budući da je pola jelovnika bilo fokusirano na govedinu. Iz tog su nam vremena u sjećanju ostali grčki steak (neka vrsta debele pljeskavice sa sirom i svježim origanom), te black velvet steak. Mano danas nudi govedinu različitog porijekla, od domaćeg bifteka, preko francuskog charolaisa do američkog Black Angusa i wagyua; konobari gostima donose dasku sa sirovim steakovima. Meso je uglavnom vrlo dobro, premda se teleća rebra neispravno obrađuju prije pečenja.

3. MANO2, Green Gold

Mano2-glavna

Uz dnevna jela i prilično kreativni  meni izvrsnog chefa Hrvoja Kroflina, Mano2 nudi i posebnu listu steakova, uglavnom istovjetnu Manu u Medvedgradskoj ulici. Sva hrana u Manu2 u zadnje je vrijeme jako dobra, pa tako i steakovi.

Problem Mana2 jest što se steakovi ondje natječu s dosta uzbudljivom autorskom kuhinjom, što je prilično neobično, osobito na maloj restoranskoj sceni poput zagrebačke.

4. JOHANN FRANCK, Trg bana Jelačića

johan franck

Ekipa koja je što prošle zime, što ovog proljeća emigrirala iz Mana, preporodila je Johann Franck, donijevši mu svoj know how, koji uključuje pažljivo uspješno baratanje kvalitetnom govedinom. Johann Franck također donosi gostima sirove steakove, pokazuje im pojedine rezove i vrlo pažljivo priprema meso: zadnji put kad smo ih kušali, bifteci su bili jako, jako dobri. Johann Franck drži domaću, i nekoliko vrsta uvozne govedine, uključujući vrhunske pasmine za steakove. Vinska lista je pametna, s prihvatljivim cijenama.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Ovaj recept Yotama Ottolenghija za patlidžane s janjetinom i pinjolima je sve što trebamo od punjenog povrća

Punjeno povrće trebalo je postati dio naše kulinarske…

Pulska Park Plaza Histria tipična je udobna spavaonica za goste koji baš ne vole hotele

Prije točno 29 godina kad je podignut, hotel Histria…

10 najboljih zagrebačkih restorana za prvu polovicu 2016.

Kult Plave Kamenice uskoro objavljuje opsežni restoranski vodič…

Mali vodič kroz zatvorene (i otvorene) zagrebačke restorane. Iz grada je u kolovozu nestala vrhunska kuhinja

Zagrebačka restoranska scena ovog se ljeta ispraznila možda…

10 najboljih restorana za uskršnji ručak na suncu

U Hrvatskoj je uobičajno velike vjerske blagdane provoditi…

Hoće li napad na Kim Kardashian biti katastrofa za već oslabljene pariške hotelijere

Pariz je u 2016. izgubio milijun turista i…

Komentirajte