Pola Zagreba za Uskrs se preselilo na more. Uglavnom u Istru i na Kvarner. Tu je još i puno Austrijanaca, Slovenaca, Nijemaca i drugih obožavatelja sjevernog Jadrana. Stoga smo odlučili prirediti dosad najveći regionalni restoranski vodič. Naš Blagdanski restoranski vodič obuhvaća 46 istarskih i kvarnerskih restorana.
U vodiču nema rovinjskog Montea jer na njegovoj web stranici piše da je još zatvoren, a na telefon se nitko ne javlja. Vodič je podijeljen u dvije grupe: fine dining, bistroi, konobe i žanrovski restorani. Svi su restorani poredani po abecedi.
Agli Amici obitelji Scarello uzoran je primjer moderne regionalne gastronomije i upravo savršenog restoranskog servisa.
Alfred Keller nalazi se u jednom od najluksuznijih hrvatskih hotela, ima prekrasnu terasu, opširnu internacionalnu vinsku listu i otmjeni fine dining jelovnik.
Cap Aureo Jeffreya Velle svakako je najmoderniji restoran visoke kuhinje u Istri, a uz zagrebački Nav i u Hrvatskoj. Cap Aureo je gastronomski spektakl.
Chef Pavo Klarić u San Canzianovom restoranu Luciano bavi se hedonističkom hotelskom visokom kuhinjom.
Marina Gaši nikad nije bolje kuhala. Riječ je o vjerojatno najboljem ribljem fine dining restoranu u Hrvatskoj.
Matsunoki je luksuzni japanski restoran s iznimno atraktivnim ambijentom i odličnom vinskom kartom
Navis je fine dining restoran istoimenog design hotela, u kojem chef Tino Sinožić nadahnuto barata sezonskim sastojcima, škampima i oboritom ribom. Terasa je jedna od najljepših na Kvarneru.
Chef Deni Srdoč u fenomenalnom ambijentu Neba povezuje okuse raznih hrvatskih regija.
Chef Dino Knežević veliki je poštovatelj sezonskog i lokalnog: šparoge, bob, listovi, škampi, janjetina i jagode dominiraju njegovim aktualnim menijima.
Fabricio Vežnaver virtuozan je i maštovit chef, koji već godinama impresionira profesionalnu zajednicu i širu publiku.
Plavi podrum drži najbolje, najsvježije i najsezonskije sastojke na Kvarneru i u Istri. Vitrina s ribama uglavnom je fascinantna. Plavi podrum jedan je od najboljih hrvatskih restorana.
San Rocco se bavi sofisticiranim, modernim hotelskim fine diningom. Terasa s pogledom na maslinike i bazen primjer je istarskog ladanjskog ugođaja.
Jedini porečki fine dining restoran posvećen je lokalnom, umjereno modernističkom i vrlo preciznom kuhanju.
Zagrebačka Tekka već je dugo godina najbolji japanski restoran u Hrvatskoj. Rovinjska Tekka jednako je dobra kao zagrebačka Tekka.
Lani smo u ovoj proslavljenoj konobi jeli prilično prosječno. No, nadamo se da je to bio samo loš dan. Alla Beccaccia, kojoj treba malo svježiji pristup ugostiteljstvu, velika je institucija istarske gastronomije.
Badi je gastronomski bistro, koji posjeduje elemente fine dininga, ali i klasičnog ribljeg restorana. Vinska karta je jako, jako dobra.
Blu je moderni gastronomski bistro, na fantastičnom položaju, par metara od mora, s pogledom na zidine starog Rovinja.
Bokoon je tradicionalna, rustikalna konoba u autokampu Funtana. Hrana je vrlo dobra, uređenje beskrajno simpatično, a glavni konobar Edi već je ušao u legendu.
U Buščini nam prije nekoliko godina nisu htjeli primiti karticu koja je bila uredno istaknuta na vratima restorana. Međutim, kad je riječ o hrani, Buščina spada među bolje istarske konobe.
Čok je jedan do najboljih bazičnih ribljih restorana u Istri. Šteta je ne naručiti brancina na pari.
Divino je riblji restoran sa sve ambicioznijim, modernim kuhanjem. Vinska karta je veoma dobra.
Fakin u vlasništvu velikog vinara Marka Fakina, klasična je istarska konoba čiji je prvi meni postavio renomirani chef Zdravko Tomšić. Pogledi s terase dramatični su i nezaboravni.
Ganeum chefa Roberta Benzije varira između gastronomskog bistroa i fine dininga. Benzia zna biti spektakularan s ribom, a osobito sa škampima.
Giannino je najstarija rovinjska gastronomska institucija, koja još drži solidnu razinu.
Jist iznad Rijeke najbolji je steakhouse na sjevernom Jadranu. Osim internacionalne kolekcije steakova, Jist uredno drži nekoliko vrsta kavijara i vrhunska gusja jetra.
Johnson je vrhunski riblji restoran, čiji vlasnici njeguju nježan, senzibilan pristup uvijek svježim ribama, rakovima i školjkama.
Rustikalna i prostrana konoba na rovinjskoj rivi dobro je mjesto za ljubitelje srčanije hrane.
Morgan je otmjeni restoran s elaboriranim jelima od mesa i povrća, i nevjerojatnim pogledima na zelenu Istru. Obavezno tražite stol na terasi.
Nami je korektan i atraktivno uređen sushi bar na glavnoj opatijskoj ulici.
Nono je klasična konoba općeg tipa, koja drži baš sve, od pršuta, špaleta i kobasica, do žive ribe. Nono nije skup, i trudi se oko detalja, što ga čini iznimno popularnim.
Ox je novi steakhouse s vrlo solidnim mesom, odličnim pivom, razmjerno niskim cijenama vina i ponešto amaterskih pogrešaka u nabavi i servisu.
2.Peron je zabavan bistro na napuštenoj željezničkoj postaji, koji peče vrlo dobre steakove, drži solidnu tjesteninu i prilično ukusne jednostavne kolače.
Puntulina je klasični riblji restoran, koji doslovno visi iznad mora. Pokušajte rezervirati stol na terasi.
Drugi restoran obitelji Fernetich, vlasnika San Rocca, ekstremno je popularan zbog jednostavnih ali sofisticiranih sezonskih jela i toplog ugođaja. Fritaje su im izvrsne.
Rio je neodoljivi mali bistro na rovinjskoj rivi, s genijalnim konobarom Davideom Kmetom, i nekoliko pouzdano finih jela poput tartara od tune.
Rivica je izvrstan, klasični riblji restoran sa solidnom vinskom kartom.
Rumore spada među najbolje pizzerije u Hrvatskoj i među pizzerije s najboljim pogledom u Hrvatskoj. Napoletana je zaista prvorazredna.
Toni je jedan od boljih istarskih konvencionalnih ribljih restorana. Nadamo se da uvijek nasmijani samojed Obi i dalje dočekuje goste.
Tramerka je bila vjerojatno prva moderna konoba na Kvarneru. U Tramerki je radio nezaboravljeni Andrej Barbieri.
Trošt je veoma dobar i iznimno popularan riblji restoran.
Valle Losca je šarmantna konoba u centru Voloskog, s izvrsnim sastojcima i kompetentnim kuhanjem.
Vela Vrata su kombinacija steakhousea i konobe. Vella Vrata smještena su odmah iznad duboke, bajkovite, tamnozelene šume.
Viking je izvrstan riblji restoran specijaliziran za školjke iz obližnjeg uzgajališta, i za velike rakove. Viking gotovo svakodnevno drži hlapove, jastoge i žive škampe.
Vodnjanka je već dugo najbolji pulski restoran. Radi se o opuštenom, gastronomskom bistrou, u kojem se maštovito koriste svježi sastojci s tržnice i ribarnice.
Chef Stiven Vunić i sous chef Jurica Obrol od Zijavice su stvorili jednu od najatraktivnijih kvarnerskih gastronomskih destinacija. Zijavica radi skoro isključivo s dnevnim ulovom
Yacht Club je dobar, bazični riblji restoran sa solidnom vinskom kartom i nekoliko šampanjaca koji se toče na čaše. Bollinger na čaše diže nivo svakog restorana.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.