Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Posjetili smo Noel Buje par sati prije posluživanja prve večere

san-canzian-g

U ponedjeljak oko tri popodne barmen Karlo Ferenčak miješao nam je istarsku pinu coladu, dok su električari još osposobljavali lustere iznad šanka u Noelovu baru u hotelu San Canzian kraj Buja. Sam se hotel otvara 1. kolovoza, a Noel Istra otvoren je danas navečer, u ponedjeljak 15. srpnja.

Mladi gospodin Ferenčak proglasio je istarskom pina coladom koktel od ruma Veritas i sirupa sa smokvinim lišćem. Catch je u tome što mlado smokvino lišće u zagrijanom sirupu miriše po kokosu. Prije prvog koktela napravljenog na prvi Noelov radni dan obišli smo hotel u društvu Lea Botterija, jednog od suvlasnika San Canziana ii utemeljitelja poznatih dalmatinskih brendova Brachia i Uje.

san-canzian-bazen

Dakle, San Canzian je uvjerljivo najluksuzniji hotel u Istri. San Canzian predstavlja gotovo perfektnu kombinaciju ambijentalne arhitekture i dizajna, s uslugom i udobnošću svjetskih a ne domaćih pet zvjezdica. Zelenosivi veliki bazen, pažljivi izbor materijala i boja u sobama, brutalno jednostavne, naizgled asketske a zapravo raskošne kupaonice dižu San Canzian na zaista iznimno visoku razinu. Sobe će u kolovozu koštati oko 350 eura (gosti koji su već rezervirali dobili su popust) a najskuplja je vila za dvoje, s malim privatnim bazenom koja stoji 900 eura.

san-canzian-tschachler
Chef Noela Buje Daniel Tschachler

Sam Noel navečer će nuditi isključivo degustacijske menije od četiri i sedam sljedova, koji će se bazirati na lokalnim sastojcima, uključujući puno foraginga po obližnjim šumama.

Meniji koštaju 650 i 950 kuna. Glavni chef, Austrijanac Daniel Tschatchler, koji je kuhao u D.O.M.-u i Centralu u Limi, u ponedjeljak popodne bio je u punoj radnoj brzini. Kuhinja se pripremala za prve servise. Ambicija Noela u Istri, premda se o tome ne govori glasno, jest da dobije dvije Michelinove zvjezdice. Riječ je, dakle, o pokušaju ulaska u novu fazu hrvatske gastronomije, budući da je razina jedne zvjezdica već apsolvirana. Takvu, sasvim logičnu ambiciju, svakako vrijedi pozdraviti.

Vinska karta istarskog Noela sadrži oko 700 etiketa, a posebno je važno istaknuti da će lokalni vinari gostima prezentirati vertikale svojih vina. Noel Buje i hotel San Canzian mogli bi biti senzacija. Do kraja sezone vidjet ćemo hoće li početi ostvarivati svoj potencijal.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.