“Cracking Croatian Wine: Visitors Guide to The Wines of Croatia” novi je vodič za hrvatska vina na engleskom, koji izlazi krajem srpnja. Riječ je prvoj temeljito istraženoj komercijalnoj knjizi o hrvatskim vinima namijenjenoj posebno ljubiteljima vina. Nakon gotovo godinu dana obilaženja relevantnih hrvatskih vinarija, autori Charine Tan i Matthew Horkey napisali su praktični vodič s više od 120 preporuka za ljude koji raspolažu različitim stupnjevima znanja o vinu, koji je ujedno i knjiga o nastajućoj europskoj vinskoj regiji.
Ovaj američko-singapurski par u vinsko je izdavaštvo ušao iz čiste strasti prema vinima. Charine Tan je specijalistica za brend strategije i odnose s javnošću, Matthew Horkey je liječnik. Nakon prve dvije knjige o vinima, Sipping Santa Barbara i Uncorking The Caucasus o Turskoj, Gruziji i Armeniji, odlučili su se fokusirati na manje poznate vinske regije.Kad kao ljubitelj vina dođete u regiju koju još ne poznajete, kažu, glavno je pitanje na koja vina potrošiti ograničeno vrijeme koje imate. U Hrvatskoj nisu završili posve slučajno. “Putovali smo po cijelom Balkanu tražeći temu za novu knjigu. Shvatili smo da to mora biti Hrvatska, zbog živosti scene, brojnosti autohtonih sorti i kvalitete vina”, kaže Matthew, “Ovo je još vrlo mlada vinska regija, bez velikih vina, ali na nekim mjestima potencijal je zaista golem”. S posebnim entuzijazmom priča o plešivičkim i korčulanskim vinarima, pošipu i grku i Istri ako cjelokupnoj regiji. Njihove knjige o manje poznatim vinskim regijama, kaže Matthew, lako su našle nišu među ljudima koji putuju, a vole vina i uče o njima, jer takvih je sve više a na tržištu dominiraju knjige utjecajnih autora o glasovitim vinskim regijama. Kad tu rastuću nišu spojimo s rastom broja turista u Hrvatskoj, pa s time i sve većim brojem gostiju koja vina posebno zanimaju, Cracking Croatian Wines izgleda kao dosta precizno odabran naslov za knjigu koja stiže u dobro vrijeme. Kako je nastajao vodič, možete pogledati OVDJE.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.