
Vinske večere i dalje su vrlo popularne, ali uz dva uvjeta. Prvo, vinarija koja gostuje u pojedinom restoranu mora biti široko prepoznatljiva i popularna. Drugo, cijena mora biti razumna. Sinoć su u zagrebačkom steakhouseu Marble ispunjena oba ova uvjeta.
Ivan Damjanić u zadnjih je nekoliko godina postao mali lokalni superstаr, glavna vinska zvijezda rodnog Fuškulina i Poreštine. Drugo, večera je koštala 95 eura, što, s obzirom na višesjadržni meni s vrlo dobrim sastojcima, predstavlja korektnu vrijednost za novac. Pa je tako Marble, koji je prilično velik, u srijedu navečer bio potpuno rasprodan.
Damjanićeva večera u Marbleu počela je luksuznim pozdravom iz kuhinje, malim tartarom od wagyua. Uz prvo predjelo, tartar od dimljenih kozica na bijeloj pjenici s koprom, točila se Duranija iz 2024. godine. Duranija je stara, autohtona sorta koju je gospodin Damjanić počeo revitalizirati prije nekoliko godina. Duranija daje dobro strukturirano, naglašeno svježe, niskoalkoholno i lakopitko bijelo vino, koje možemo nazvati istarskim viñom verde.
Kozice su bile ukusne, ali se pjenica nažalost razdvojila. Pjenicu baš i nije lako servirati za 60 ili 70 ljudi odjednom. Slijedili su odlični cappellacci s dimljenim sirom i kiselkasto-voćno-zemljastim pestom od bresaka, bundeve i bučinih koštica. Cappellacci su se efektno nadopunjavali s elegantnim bijelim cuveeom Clemente Blanc, jednim od najpoznatijih Damjanićevih vina.
Uz izvrsno jelo od grilanih sunčanicа i turčina (turčin je gljiva slična vrganju) u veluti od gljiva sa salatnim preljevom od čičoka pili smo dražesnu Borgonju, jednostavno ali neodoljivo Damjanićevo voćno crno vino, koje se često otvara i za ljetnih vrućina.
Uz veoma precizno pečenu, iznimno sočnu picanhu od holsteina uživali smo u crnom cuveeu Duro Istrisno iz 2020. Duro Istriano koji se sastojao od 50 posto terana i 50 posto borgonje, vrlo je čvrsto strukturirano, gotovo vertikalno vino s finim taninima i puno voća.
Naposljetku, uz 45 dana odležani steak od njemačke simentalke poslužen je crni Clemente iz 2019. Crni Clemente kupaža je merlota, terana, cabernet sauvignona i borgonje. Radi se o monumentalnom vinu, koje dostiže vrhunac poslije desetak godina odležavanja.
Ivan Damjanić vjerojatno je prvi istarski vinar koji je organizirao netematsku vinsku večeru bez ijedne malvazije, iako proizvodi nekoliko jako dobrih malvazija. Evo, i to se može.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.