Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

S 18,7 milijuna eura prihoda Nautika d.o.o najuspješnija je ugostiteljska tvrtka u Dalmaciji. Slijedi Biberons s 10,4 milijuna. Prenosimo listu 10 tvrtki s najvećim prihodima u 2023.

nautika-terasa

Slobodna Dalmacija ovih je dana objavila popis najuspješnijih dalmatinskih ugostiteljskih poduzeća za 2023. godinu. Među prvih deset, pet je tvrtki iz Dubrovnika, četiri iz Splita a jedna, i to registrirana kao obrt, smještena je u Šibeniku.

Na listi uvjerljivo vodi dubrovačka Nautika d.o.o nazvana po istoimeno čuvenom restoranu s jednim od najljepših pogleda na Jadranu i šire. Tvrtka Nautika, koja osim restorana Nautika obuhvaća više restorana i kavana na najboljim dubrovačkim lokacijama, lani je ostvarila 18.7 milijuna eura prihoda.

Nautiku je osnovao Mato Đurović, doajen dubrovačkog i hrvatskog ugostiteljstva. Sadašnji većinski vlasnik Erih Kolak preuzeo je Nautiku prije desetak godina. Splitski Biberons drugoplasirani je na listi najuspješnijih dalmatinskih ugostitelja za 2023. s 10,4 milijuna eura prihoda. Biberons posjeduje niz slastičarni, kafića i restorana uključujući  poznati bistro Štorija na splitskoj Rivi. Zanimljivo je da je Biberons prije sedam ili osam godina na Cvjetnom trgu u Zagrebu pokušao s burger barom koji se, međutim, vrlo brzo ugasio.

Na trećem su mjestu Dubrovački zalasci sunca, tvrtka koja se nalazi u stečajnom postupku. Dubrovački zalasci sunca osnovani su zbog velikog ugostiteljsko-zabavnog projekta na Lapadu za koji, međutim, nisu uspjeli dobiti koncesiju, pa je projekt obustavljen a tvrtka je otišla u stečaj premda je u 2023.ostvarila više od deset milijuna eura prihoda. Četvrti je dubrovački Pizza Shop s 10.1 milijun eura. Pizza Shop je dobavljač sastojaka za pizzerijeali i vlasnik pizzerije Mea Culpa  i fast food brenda TuttoBene.

Izvor/Fina, Slobodna Dalmacija

Splitski Yellow Apple na petom mjestu, lani je ostvario 7,6 milijuna eura prihoda. Yellow Apple je vlasnik klubova Boiler i Roof68 i bistroa Olive Tree. Roof68 postao je šire  poznat kad je počeo posluživati sushi na golim ženama. Helios d.o.o također je splitska tvrtka. Helios, u čijem su portfoliju pizzeria Bokamorra i restoran Bokerija, prošle je godine imao promet od 5,8 milijuna eura. Splitski F Tours počeo je kao turistička agencija a danas, među ostalim, upravlja poznatim splitskim bistrom Fabrique. F Tours zabilježio je 5,5 milijun eura prometa.

Na osmom mjestu liste najuspješnijih dalmatinskih ugostitelja prema prihodima, nalazi se dubrovačka Kuća Edo. Njen vlasnik Edin Macanović prije dosta je godina pokrenuo Taj Mahal, popularni bosanski restoran u centru Dubrovnika. Kuća Edo lani je prijavila 4,4 milijuna eura ukupnih prihoda. Tifon Labirint, tvrtka koja upravlja Michelinovim dubrovačkim restoranom 360 zauzima deveto mjesto, s tek neznatno nižim prihodima od Kuće Edo. Zanimljivo je da je prokurist Tifon Labirinta chef Marijo Curić. Kao vlasnik Tifon Labirinta navedena je jedna švicarska tvrtka, no špekulira se da je stvarni vlasnik i dalje ruski veletajkun Viktor Vekselberg, koji je prije više od 15 godina pokrenuo Gil’s, prvu verziju restorana 360. Gospodin Vekselberg već je dugo pod  međunarodnim sankcijama zbog povezanosti s Vladimirom Putinom.

Naposljetku, listu deset najuspješnijih dalmatinskih ugostiteljskih tvrtki zatvara  obrt iz Šibenika. Riječ je o Antinom guštu vlasnika Stanka Puljića, koji je prijavio 3,9 milijuna eura prihoda. Antin gušt veliki je restoran opće prakse s cateringom. Lista najuspješnijih dalmatinskih ugostitelja pokazuje da su u 2023. njihovi prihodi drastično porasli u usporedbi s 2022. godinom, što je normalno zbog inflacije, ali i zbog činjenice da se u prvoj polovici  2022. još nije normalno radilo uslijed covida. Svakako je znakovito da u vlasništvu deset najuspješnijih dalmatinskih tvrtki, osim rijetkih iznimaka poput 360 i Nautike, nema gastronomski značajnijih restorana.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.