Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DAVID ŠTAMPAR ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2024. Vinar se prvo sam sa sobom mora dogovoriti želi li proizvoditi ekološka ili industrijska vina

U lipnju lanjske godine međimurska vinarija Štampar proslavila je 110. rođendan. U stvarnosti nije se, naravno, radilo o 110 godina kontinuiteta komercijalne vinske proizvodnje nego o obljetnici početka vinogradarstva i vinarstva u jednoj od danas najvažnijih sjevernohrvatskih obiteljskih vinarija. Današnju vinariju Štampar , koja se, eto, može osloniti na već višestoljetnu tradiciju, izmislio je David Štampar.

Fotografija/Mario Kučera

Prelistajte i downloadajte

Više članaka iz Vinskog izvještaja

David Štampar jedan je od najinteligentnijih i najdosljednijih hrvatskih vinara srednjeg naraštaja. David Štampar spada među samo četiri vinara, uz Dvanajščake, Jakopića i Cmrečnjaka, koji su zauvijek i to veoma dobro, promijenili imidž međimurskih vina. Do prije samo desetak godina međimurska su se vina uglavnom prodavala u rinfuzi, uz tek nešto butelja. Odnos rinfuze i butelja tipično se svodio na četiri litre za rinfuzu prema jednoj litri za butelje.

Onda je Štampar počeo buteljirati veoma ozbiljna vina, koja su postigla svjetsku reputaciju i uvrstila Međimurje među najprivlačnija hrvatska vinogorja. Štamparov klasični pjenušac Urban White napravljen od pušipela, ne samo da se ubraja među najbolja hrvatska pjenušava vina nego je osvojio i dvije zlatne medalje na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Štamparov Sauvignon, koji je danas gotovo neizbježan na zagrebačkim restoranskim i barskim vinskim kartama, neobični je melange bazgastih aroma tipičnih za obližnju Sloveniju i čvrste, gotovo čelične strukture sauvignon blanca iz doline Loire. A Štamparovi pušipeli (šiponi, furminti) odigrali su jednu od ključnih uloga u brendiranju najvažnije međimurske vinske sorte.

David Štampar nije improvizator. Štampar točno zna što želi od svojih vina i od svojih vinograda. Utoliko je naslov ovog teksta Štamparov poduzetnički i ideološki statement. Profesionalni se vinari uistinu prvo moraju dogovoriti sa sobom o tome što žele raditi u životu, kakva vina kane proizvoditi i moraju priznati da nejasni kompromisi ne vode do dobrih vina. 

Je li vinograd važniji od podruma?

Vinograd je temelj kvalitete vina. Kakvo grožđe dođe iz vinograda, takvo će biti i vino. Tako da je vinograd važniji od podruma. Dobrim radom u vinogradu obavljeno je puno više od pola posla.

Je li rad u vinogradu najvažniji dio proizvodnje vina?

Da. Jer sve počinje u vinogradu. Loza je višegodišnja biljka i sukladno tome se treba odnositi prema vinogradu da bismo imali željeni kontinuitet. 

Što želite postići s vašim vinogradarskim praksama; visoki urod, vrhunsku kvalitetu grožđa ili oboje?

Visoki urod i vrhunska kvaliteta grožđa ne idu zajedno. Fokusiramo se na visoku kvalitetu grožđa, a to možemo jedino postići nižim urodom odnosno optimalnom organskom gnojidbom, prilagođenom rezidbom i ostalim agrotehničkim mjerama koje povoljno utječu na lozu. 

Je li ipak moguće postići i jedno i drugo?

U Međimurju ne. Klimatski uvjeti su takvi da se vrhunska kvaliteta grožđa postiže uglavnom nižim prinosima.

Koje su najvažnije faze vaše vinogradarske godine kad je riječ o radu u vinogradu?

Svakako rezidba i gnojidba. To je predispozicija za lakšu zaštitu i naravno adekvatan prinos i kvalitetu grožđa.

Što ste u vašim vinogradarskim praksama promijenili u zadnjih nekoliko godina?

U zadnjih šest godina prešli smo isključivo na organsku gnojidbu, dok je prije bila kombinirana. Isto toliko godina ne koristimo više herbicide i zatravljujemo vinograde travnim smjesama kako bi utjecali na kvalitetu tla.

Što planirate mijenjati?

Planiramo vrlo brzo još više se posvetiti tlu u vinogradu, prilagođavati se promjenjivom sušno-vlažnom razdoblju i prilagoditi još organsku zaštitu i za to sve planiramo nabaviti dodatnu mehanizaciju digitaliziranu i usmjereniju prema željenom cilju.

Mislite li da u Hrvatskoj postoji dovoljno znanja za dugoročno unapređenje kvalitete rada u vinogradu? Je li potrebno, ili neophodno, angažiranje stranih konzultanata?

U određenoj mjeri da. No smatram da bi bila najbolja kombinacija stranih stručnjaka povezana s našim znanjem. Dakle, trebalo bi pozvati strane stručnjake, čuti što kažu i na osnovu sadašnjih saznanja naći sredinu, izvući najbolje zaključke i ići tim smjerom dalje. 

Surađujete li sa znanstvenim institucijama koje se bave vinogradarstvom i vinarstvom?

Surađujemo na način da kroz našu udrugu vinara Hortus Croatiae organiziramo razna predavanja stručnjaka ili kroz stručne ekskurzije obilazimo važne vinske regije i na taj način uglavnom dođemo do novih saznanja koje primjenjujemo.

Mislite li da različiti ekološki pristupi radu u vinogradu podižu kvalitetu grožđa?

Svakako. Najviše joj doprinose organska gnojidba i ne korištenje herbicida.

Kako ste zaštitili urod u berbi 2023. koja je bila izrazito teška zbog kiše i bolesti?

Imamo svoju meteorološku stanicu, svakodnevno pratimo količine padalina. Prematome smo usmjerili zaštitu i tako smo lakše očuvali grožđe koje je bilo skoro pa potpuno zdravo.

Što je najvažnije za daljnje unapređivanje rada u vinogradu?

Prije svega je bitno da se vinogradar sam sa sobom dogovori što želi. Je li mu profit važniji kvalitete ili ekologije? Je li mu bitnija brza zarada? Tek nakon toga može se odrediti smjer vinogradarenja i unapređenja rada u vinogradu. Smatram da je to u našoj zemlji činjenica i zapravo točka od koje trebamo krenuti. Kad sve zbrojimo i oduzmemo isplatit će se ovo drugo, a to je kvaliteta i ekološki pristup, odnosno prirodi ispravan pristup.

NAJBOLJA VINA

Urban White

Urban White, pjenušavi pušipel, godinama je jedan od pet ili šest najboljih pjenušaca u Hrvatskoj. Urban White elegantan je, vibrantan, s čvrstom strukturom i širokom, gotovo kremastom teksturom. Urban White ubraja se  među rijetke primjere vrhunskih klasičnih pjenušaca u Hrvatskoj napravljenih isključivo od autohtonih sorti.

Sauvignon

Prostor između Međimurja i austrijske granice na Šentilju desetljećima nam donosi jako dobre, katkad briljantne sauvignone koji nažalost uglavnom stižu sa slovenske strane granice. Štamparov Sauvignon vjerojatno je najužitniji i najtrajniji hrvatski sjeverni sauvignon. Cijena je nevjerojatno povoljna s obzirom na kvalitetu.  

Pušipel Classic 

Vrhunski pušipel poluaromatično je vino visoke kiseline, hrskave teksture i dugog, vrlo karakternog retro okusa, koji se kreće od suhog sijena, preko svježe pokošene trave do jakih citrusnih elemenata. Štamparov Pušipel Classic jedna je od najužitnijih verzija najvažnijeg međimurskog vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.