Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POREČ PRED PRVOM MICHELINOVOM ZVJEZDICOM U Miramareu braće Cerea večerali smo briljantne capelline s kavijarom, hedonističke pacchere s hlapom i egzotični bellini s gamberom rossom

Miramare by Fratelli Cerea na otočiću Sv. Nikola uvjerljivo je najambiciozniji restoran u povijesti Poreštine. Podsjetimo, obitelj Cerea vlasnik je restorana Da Vittorio kraj Bergama, koji već cijelu vječnost drži tri Michelinove zvjezdice. Braća Cerea, Enrico i Bobo, vode više restorana po cijelom svijetu s još nekoliko zvjezdica, a lani su na otočiu Sv. Nikola preko puta porečke rive otvorili Miramare by Fratelli Cerea.

Prvi hrvatski restoran slavne talijanske gastronomske obitelji pokrenut je u suradnji s Valamarom, po sličnom modelu koji je omogućio obitelji Scarello da u suradnji s Maistrom u Rovinju otvori Agli Amici. Miramare by Fratelli Cerea zamišljen je kao casual restoran kraj bazena, s pizzama, salatama i nekoliko potpisnih jela glasovitih talijanskih chefova. Međutim, Miramare je lani radio toliko dobro da se letvica ambicija ove godine drastično podigla.

Organizacijski, restoran će se odvojiti od velikog bazena i upravo dovršava novi vinski podrum. Gastronomski gledajući, čini se da Miramare braće Cerea ide prema visokom fine diningu. U Miramareu smo večerali u eurovizijsku subotu, tri dana poslije sezonskog otvorenja. Nije nam bilo žao što smo propustili nastup Baby Lasagne, jer smo jeli uistinu fenomenalno. Probali smo nekoliko lanjskih favorita i nekoliko novih jela, koja će službeno debitirati na novom meniju koji stupa na snagu 1. lipnja.

Lani su se pozdravi iz kuhinje bazirali na raznim stilovima pizze. U subotu su nam, pak, donijeli glaziranu rajčicu punjenu kremom od patlidžana, dagnju na kremi od dagnji u lažnoj ljušturi od prhkog tamnoljubičastog tijesta i fantastičnu paštetu od tune s mariniranim inćunom. Slijedio je bellini, tipični venecijanski koktel od bijelih bresaka i prosecca koji je u Miramareu ojačan rajčicom, gamberom rossom i hrskavim komadićima kruha. Bellini braće Cerea senzacionalan je primjer michelinovski vrijedne transformacije globalno poznatih formata.

Capellini, veoma tanki “špageti” služe kao gnijezda za kavijar. Kavijar je perfektno usklađen s nježnim umakom od rajčice i obiljem svježeg bosiljka, dok škampi sotirani na slatkoj ljutici daju dodatni osjećaj raskoši ovom preukusnom jelu.

Rezanci od sirove tune u osvježavajućoj bagni caudi lanjski su favorit braće Cerea, dok je pohano-pečeni škamp jedan od klasika s Da Vittorijeva menija. Fettuccini s vongolama u umaku od lista spadaju među najelegantnije paste sa školjkama koje smo probali. A paccheri u umaku od rajčica, bosiljka i parmezana s cijelim, ne baš malim hlapom koji je bio živ prije posluživanja, božanstveno su jelo koje se ne može uspoređivati baš ni sa čim drugim. Samo Cereini paccheri s hlapom vrijedni su puta iz Münchena, Beča, Ljubljane ili Zagreba u Poreč.

Bobo Cerea u Miramareu priprema najbolju, najrafiniraniju, najužitniju i najsenzualniju pastu koju je Hrvatska ikad vidjela i probala. A Poreč se s razlogom nada svojoj prvoj Michelinovoj zvjezdici. Za desert smo, naravno, dobili i neodoljivu giocondu prepunu okusa i mirisa zrelih, slatkih marelica.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.