Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nakon jedinstvene večere iz tridesetih, Rivica 90. rođendan nastavlja slaviti večerom posvećenom 1960-tima

Prošlog je tjedna Rivica u Njivicama održala prvu od tri slavljeničke tematske večere posvećene najvažnijim periodima iz svoje prošlosti. Imali smo prilike prisustvovati večeri kojom je obilježen početak rada obiteljskog restorana 1930-tih, kad je obitelj Lesica držala pansion s domaćom kuhinjom. Tridesetih godine prošlog stoljeća u Njivicama se kuhala jednostavna i lokalna hrana, koju je Rivičin tim dosljedno rekonstruirao na prvoj večeri.

Rivica je gotovo u svaki detalj prenijela doživljaj tridesetih u svoj restoran, pa je i dio osoblja bio odjeven kao onda, dok je živa glazba bila prilagođena mjestu i vremenu. Večera iz 30-tih započela je rakijom i suhim šljivama, koji su nam vrlo dobro otvorili apetit, da bi se nastavila legendarnim inćunima prelivenima limunom, koji je restoran simbolično stavio pred ulaz. Bela maneštra doslovno je briljirala u svojoj jednostavnosti, snazi okrijepe i dubini okusa.

Fritaju su poslužili sa suhim mrkačima i šparogama, dok je glavno jelo pod nazivom plemićki ulov hvalevrijedan povratak u prošlost s okusima i tehnikama. Ovo malo arhaično jelo uspjelo je u samo par zalogaja dočarati osjećaj skupih nedjeljnih ručkova iz vremena kad se rijetko koja obitelj na otoku mogla počastiti s komadom mesa. Rafioli su na stol stigli još topli i gotovo instantno podigli raspoloženje u restoranu.

Dražen Lesica i njegov tim u prvoj slavljeničkoj večeri zaista su postigli efekt stare, jednostavne, pomalo zaboravljene hrane, u jako veseloj, jedinstvenoj atmosferi kakve se zadugo ne sjećamo u hrvatskim restoranima. Rivica je toliko vjerno rekonstruirala 30-te da se i vino točilo rinfuzo, ravno iz bokala. Svaki gost je, naravno, mogao naručiti i buteljirano vino po želji. Druga slavljenička večera, najavljena za petak, bit će posvećena 1960-tima. Šezdesete su godine bile ključno razdoblje za Rivicu jer je restoran tada prešao iz domaćeg, kućnog u ambiciozno restoransko kuhanje, članovi obitelji Lesica vratili su se iz ugostiteljskih škola iz Zagreba i učili su iz francuskih knjiga.

Večera iz 60-tih počinje maslacem s morskom soli, a nastavlja se gratiniranim dagnjama. Bijeli brudet od landovine s palentom i krčkim aromatičnim biljem obiteljsko je jelo koje vlasnik Dražen Lesica obnavlja s posebnim ponosom. Tournedos Rossini, klasično francusko jelo pripremljeno od steaka, foie gras i crnih tartufa, u velikim se količinama pripremalo prije šezdeset godina u Njivicama, a u slavljeničkom jelovniku zauzima središnje mjesto. Zadnje jelo bit će omlet iznenađenja. Rivičin jelovnik propisno je retro, s mnogim klasicima koji su obilježili 60-te a danas se teško mogu probati. Jela s retro jelovnika pratit će vina vinarije Martin Albus iz Orahovice. 

RIVICA ĆAKULA 60-TE  

25. travnja 2024. 

Početak u 19 sati

Rezervacije na: +385 51 846 101

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.