Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PROLJEĆE U BARCELONI La Balabusta poslužuje fenomenalnu izraelsko libanonsko sjevernoafričku hranu za vrlo pristojan novac

Sjevernoafrička kuhinja prirodni je segment iberijskih gastronomskih tradicija. Španjolska je veoma dugo bila prisutna u Maroku. Uostalom, najzloglasniji španjolski fašist, general Franco, iz Maroka je otplovio u Španjolsku da bi u ekstremno brutalnom građanskom ratu srušio Republiku. A stoljećima prije španjolske kolonizacije Maroka, Arapi su držali značajni dio iberijskog poluotoka.

Arapi su u Cordobi osnovali sveučilište još u 10. stoljeću. S obzirom na povijesne veze Bliskog istoka i Sjeverne Afrike sa Španjolskom, logično je da se posvuda na Iberijskom poluotoku, ne samo u Andaluziji, može jesti izvrsna bliskoistočna i sjevernoafrička hrana. A La Balabusta u hipsterskom kvartu Barcelone Eixampleu  upravo je senzacionalan primjer bliskoistočno-sjevernoafričke kuhinje.

La Balabusta izgleda kao vrlo bazična prenatrpana zalogajnica. No, hrana izraelske chefice Ronit Stern toliko je ukusna da i najgorljivije Ottolenghijeve obožavatelje ostavlja bez daha. Na Sant Jordi, Dan Sv. Jordija zaštitnika Katalonije, kad se u cijelom gradu kupuju i poklanjaju knjige i crvene ruže i svi stanovnici Barcelone jedu vani, uspjeli su nas ugurati za mali stol kraj vrata. Što nad nije smetalo. Atmosfera i hrana bile su toliko dobre da nam je kaos na minijaturnim stolu dodatno dizao raspoloženje.

Sva hrana u La Balabusti dolazi na malim aluminijskim tacnama prekrivenima papirom za pečenje i sve se može dijeliti. Naručili smo challah kruh s kombinacijom tahinija i labneha koji nije bio spektakularan ali nije bio loš, zatim patlidžan iz pećnice na kremi od humusa sa šipkom, mentom i korijanderom koji jest bio spektakularan, i janjetinu na labnehu s korijanderom, šparogama, zaatarom i kikirikijem koja je bila neodoljiva. Ovako raspjevanu i mirisnu hranu koja je istodobno sasvim lagana, nismo probali jako dugo vremena.

Kokteli u La Balabusti nazvani su po najvećim povijesnim figurama moderne bliskoistočne povijesti; Arafat, Golda, Mubarak… na meniju koji smo dobili ta su imena skraćena na inicijale. Probali smo Mubaraka od anisa, harise i grejpa, koji je bio fenomenalan, zasebno i uz hranu. Izbor vina temelji se na uglavnom lokalnim prirodnim vinima.

Svi zagrebački pokušaji bliskoistočnih restorana bijedna su verzija ozbiljne bliskoistočne kuhinje, koja u La Balabustu dovodi stotine ljudi dnevno. La Balabusta nije visoka gastronomija. Riječ je o svakodnevnoj, korektno kuhanoj hrani u kojoj smo besprizorni uživali. Servis je srdačan efikasan s obzirom na hektičnu gužvu,. Vinska karta naslanja se na prirodna vina.

LA BALABUSTA

Carrer del Roselli 160, Barcelona

HRANA 4/5 VINA 3/5 AMBIJENT -4/5 SERVIS 3/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.