Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Weekend Food Festivalu u Rovinju predstavljena je spektakularna monografija Flavours of Istria – A Culinary Journey Through Istria’s Treasures

U Rovinju je u petak predstavljena vjerojatno najraskošnija gastronomska monografija Istre objavljena dosad. Knjiga Flavours of Istria – A Culinary Journey Through Istria’s Treasures koncipirana kroz iskustva Jeffreya Velle, chefa rovinjskog Cap Aurea, najboljeg hrvatskog restorana  i izvršnog chefa Maistre. Vella, maltežanin s dugogodišnjim stažom u Hrvatskoj, konceptom Cap Aurea promijenio je pojam istarske gastronomije, rekodificirao je kroz progresivnu visoku kuhinju i otvorio nove poglede na tradicionalne istarske namirnice i lokalnu kulturu hrane.

Knjiga Flavours of Istria predstavlja Istru upravo kroz tu vizuru, kao regiju golemog gastronomskog potencijala koji tek treba otkriti. Knjiga kroz tekstove uglednog publicista i gastronomskog promotora Hrvoja Petrića i senzacionalne fotografije Marija Kučere, najvažnijeg hrvatskog gastronomskog fotografa, predstavlja lokalne male proizvođače, ribare, vinare, foragere, vlasnike farmi, mljekare…čiji rad dramatične, klasično impostirane Kučerine fotografije afirmiraju kao najvažniji, temeljni identitetski i kvalitativni element istarske gastronomije.

Sadržaj je fokusiran na “anonimne” proizvođače, ljude koji zaista proizvode vrhunske namirnice koje koriste poznati chefovi, što, opet, ukazuje na važnost cijelog sistema proizvodnje hrane, od baze do najpoznatijih imena i brendova. Knjiga sadržava i recepte za šesnaest jela. Na dan promocije knjige večerali smo kod prvih susjeda Jeffreya Velle, u briljantnom restoranu Agli Amici talijanskog chefa Emanuelea Scarella koji u Udinama ima dvije zvjezdice.

“Namirnice koje imam ovdje vrijedne su sveg našeg truda,” pričao nam je Scarello, “Ovdje je riba zaista riba. Maslinovo ulje je zaista maslinovo ulje, sezonsko bilje, novigradske jakovske kapice su među najboljima na svijetu. Radio sam u elBulliju, u mnogim restoranima u Španjolskoj i Francuskoj, namirnice nisu bile karakterne kao ovdje, zato u kuhinjama prevladava tehnika. Kad imate namirnice kakve su dostupne ovdje u Istri, to je sasvim druga priča, vi kuhate na potpuno drugi način.”

Scarello je artikulirao filozofiju koju Jeffrey Vella od prvoga dana na dosljedno i na najvišoj razini provodi u Cap Aureu. Mikrolokalnost i mikrosezonalnost kao metoda dosljednog prenošenja terroira gostima. Knjiga Flavours of Istria – Culinary Journey Through Istria’s Treasures, iji grafički dizajn potpisuje agencija Beton Sanje Nikolić , značajan je doprinos tom pristupu koji bi trebalo pratiti što više istarskih proizvođača i ugostitelja.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.