Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JURAJ SLADIĆ (TESTAMENT) ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2024. Lanjska berba pokazala je da se mnogi hrvatski vinogradari ne mogu nositi s ekstremnim uvjetima

Juraj Sladić, direktor i glavni enolog dalmatinskog  Testamenta, čovjek je čiji se vinogradi nalaze na nekima od najboljih položaja u cijeloj Hrvatskoj. Jadrtovac u šibenskom zaleđu nema ni sjevernu ni južnu ekspoziciju. Jadrtovac je stalno izložen suncu.

Fotografija/Mario Kučera

Prelistajte i downloadajte

Više članaka iz Vinskog izvještaja

Na Jadrtovcu također stalno puše, što znači da se bolesti teže razvijaju i da je lozama potreban relativno nizak stupanj zaštite, što opet Jadrtovac čini prirodnim, bogomdanim ekološkim vinogradom. Gospodin Sladić, koji je prije osnivanja Testamenta vinificirao Badelove Korlate, maksimalno koristi prirodne prednosti svog velikog vinograda što je, uostalom, u skladu sa Sladićevim sustavom vrijednosti.

U razgovoru za Vinski izvještaj Sladić je naglasio kako je prirodna proizvodnja imperativ vremena. I tako se na desecima i desecima hektara Testamentovih impresivnih vinograda uzgajaju, u što prirodnijim uvjetima, babić, tribidrag i plavac, pošip, debit i maraština. Sam je Sladić veliki poštovatelj babića. Stoga vinarija Testament puni sve moguće verzije babića; od jednostavnog Dalmatian Doga, preko kompleksnijeg  brenda Testament i “ultrapremium” Babića, do fenomenalnog, nefiltriranog prošeka. Testamentov je prošek toliko prirodan i uistinu nefiltriran da smo početkom ožujka u jednoj boci zatekli pola bobice grožđa. Prirodnije ne može.

Sladić, također, od babića proizvodi pjenušac, kao i privlačni opolo. Testament je jedna od onih vinarija koje na zdravim vrijednosnim temeljima i u većem opsegu obnavljaju dalmatinsko vinogradarstvo.

Je li vinograd važniji od podruma?

Vinograd je uvijek baza i svako se vino zaista stvara prvenstveno u vinogradu. U podrumu se događa magija blendanja, duljine odležavanja, odluke o trenutku punjenja, ali bez dobnrog vina stvorenog u vinogradu, ništa od toga ne bi bilo moguće.  


Je li rad u vinogradu najvažniji dio proizvodnje vina?

Dobra i velika vina ne postoje bez predanog rada u vinogradu.  


Što želite postići s vašim vinogradarskim praksama; visoki urod, vrhunsku kvalitetu
grožđa ili oboje?

Urod treba biti optimalan da bi vinogradu osigurali dugovječnost a poslovanju rentabilnost. A kvaliteta uz naš utjecaj treba biti vrhunska, u godinama kad se poslože vremenski uvjeti i vanserijska.


Je li moguće postići i jedno i drugo?

Moguće je, ali isključivo na vrhunskim vinogradarskim položajima. 


Koje su najvažnije faze vaše vinogradarske godine kad je riječ o radu u vinogradu?

Teško je izdvojiti najvažnije faze, jer rad u vinogradu ne prestaje ni kad loza miruje. Definitivno najviše izazova krije ljetni period kad lozu treba pravovremeno zaštititi od bolesti i suše, i period berbe kad izborom termina berbe kreiramo stil i potencijal budućih vina. 

Što ste u vašim vinogradarskim praksama promijenili u zadnjih nekoliko godina?

Više smo fokusirani na diversifikaciju vinogradarskih radova na različitim mikrolokacijama, od rezidbe, gnojidbe do plijevljenja, vršikanja i same berbe.


Što planirate mijenjati?

Plan je još više unaprijediti fokusirani pristup u vinogradu i dodatno mehanizirati poslove.  


Mislite li da u Hrvatskoj postoji dovoljno znanja za dugoročno unapređenje kvalitete
rada u vinogradu? Je li potrebno, ili neophodno, angažiranje stranih konzultanata?

Vinogradarska godina 2023. pokazala nam je da generalno nismo spremni za ekstremne situacije i da prostora za učenje i napredak svakako ima. Angažiranje domaćih ili stranih konzultanata pridonijelo bi usvajanju čvršćih standarda. 


Surađujete li sa znanstvenim institucijama koje se bave vinogradarstvom i
vinarstvom?

Da, surađujemo s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, najviše oko klonske selekcije sadnog materijala i testiranja nekih novih križanaca hrvatskih autohtonih sorata. 


Mislite li da različiti ekološki pristupi radu u vinogradu podižu kvalitetu grožđa?

Apsolutno! Ujedno i jačanju svijest o vaćnosti održivih praksi i filozofiji proizvodnje zdrave hrane, koja je definitivno naša jedina opcija u budućnosti.  

Kako ste zaštitili urod u berbi 2023. koja je bila izrazito teška i zbog kiše i zbog bolesti?

Više manje kao i svake godine, isključivo s ekološkim preparatima u samo tri zaštitna prskanja.


Što je najvažnije za daljnje unapređivanje rada u vinogradu?

Sadnja mladih vinograda na vrhunskim položajima. Više znanstvenog pristupa u vinogradu. Fokusiran i predan rad. Diversifikacija radova ovisno o zahtjevima mikrolokacije. Jasna vizija budućeg vina i potrošača. Održive prakse i respekt prema prirodi. 

Testament Babić

Testament Babić elegantno je, dobro balansirano vino s preciznim odnosom snage i svježine, i s gotovo parfimiranim boquetom punim crnog i crvenog voća, suhih ruža i tamne čokolade

Testament Tribidrag

Juraj Sladić proizvodi gusti, bogati, ultravoćni  ali opet ozbiljni Tribidrag, jedan od najkarakternijih u Hrvatskoj.Testamentov Tribidrag perfektno se slaže sa odležanim steakovima 

Debit/Maraština

Debit i Maraština tipična su vinska grožđa srednje i sjeverne Dalmacije (s tim da maraštine ima i na jugu). Testamentov cuvee maraštine i debita pokazuje da ove dvije sorte mogu dati vino jako lokalnog značaja i visoke međunarodne klase.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.