Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MR. BUTTERFLY Soichiro Minami napustio je Arigato, simpatični japanski bistro otvoren u Zagrebu prije dvije godine

arigato

Prije više od dvije godine u Berislavićevoj se otvorio Arigato, posve netipični japanski restoran. Arigato se nije bavio sushijem ni pravim, ceremonijalnim washoku kuhanjem nego japanskom bistronomijom. Arigato je pripremao niz poznatih jela poput gyoza i tempure, nekoliko Hrvatima  nepoznatih specijaliteta poput nabea, kao i uvjerljivo najukusniji losos teriyaki u Zagrebu.

Ovaj japanski comfort food s niskim cijenama osnovao je Soichiro Minami, njujorški ugostitelj japanskog porijekla oženjen Zagrepčankom. Prvih nekoliko mjeseci u Arigatu smo jeli dvaput tjedno. Zatim je počelo nedostajati vina i dobrog sakea, što ukazuje da restoran ima problema s plaćanjem dobavljača. Zatim je servis postao grozan. Ne grozan u smislu neljubaznog  ponašanja nego grozan u smislu nekompetentnosti i amaterizma. Pa smo bili prisiljeni odustati od Arigata. Prije otprilike pola godine u Berislavićevoj na ulici sreli smo gospodina Minamija.

Soichiro Minami ljubazan je kao da je došao iz predodžbi o japanskom bon tonu. Minami je čovjek širokih gastronomskih interesa i kreativnih zamisli: jednom nam je servirao oduševljavajuću japansku verziju ovdašnje pljeskavice; japansko hrvatska pljeskavica nikad nije ušla na meni.

Soichiro Minami često nam je s puno entuzijazma govorio o promjenama Arigatova menija koje se, nažalost, uglavnom nisu realizirale. No, Minami je ostajao čvrsti, baš uvjereni, nepokolebljivi optimist. Sve do našeg lanjskog susreta u Berislavićevoj. Gospodin Minami tada nam je rekao da mora na dulje vrijeme otputovati u Sjedinjene Države jer se jedan član njegove obitelji suočio s vrlo teškim zdravstvenim problemima. Minami je dodao da će nastaviti voditi Arigato iz New Yorka. Što se, naravno, nije dogodilo.

S fasade u Berislavićevoj 18 nestao je natpis Arigato, ali se pojavio ideogram/mural s japanskim simbolima i potpisom By Hrvoje. Na webu i društvenim mrežama restoran se sada zove Arigato by Hrvoje. Hrvoje je Arigatov chef. Terasa je još u četvrtak  bila ispražnjena, sa samo jednom visokim stolom. Meni izložen pred restoranom sadržavao je ista jela kao u Minamijevo doba. Soichiro Minami bio je jedan od najsimpatičnijih ali ne i najkompetentnijih ugostitelja koje smo upoznali u Zagrebu. Žao nam je što je napustio Arigato i Hrvatsku. Novi restoran, Arigato by Hrvoje, morao bi pokazati puno više energije i inventivnosti nego u prva dva mjeseca otkad je promijenio ime želi li preživjeti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.