Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINA MIHALJ IDU DALJE Probali smo posthumnu graševinu Mačovo brdo velikog Branka Mihalja

Branko Mihalj, najoriginalniji kutjevački vinar, umro je lanjskog proljeća, početkom svibnja. Još par tjedana prije smrti, Mihalj je radio u vinogradima i u podrumu. A sad se, evo, pojavila Graševina Mačovo brdo iz 2022, zadnje vino koje je veliki dr. Mihalj napravio.

Mačovo brdo je single vineyard graševina, koja dolazi iz vinograda ispod Mihaljeve vikendice na brdima kraj Kutjeva. Mačovo brdo odmah se po izlasku prve berbe nametnulo kao jedna od najkarakternijih i najekspresivnijih hrvatskih graševina. Mačovo brdo iz 2021. osvojilo je srebrnu Decanterovu medalju (zlatna je izmakla za dva boda). Mačovo brdo iz 2022. dostojan je spomenik Mihaljevu djelu.

Radi se o gustom, moćnom, visokoalkoholnom, aromatičnom vinu prepunom botritisa; Mihalj je obožavao botritis u suhim vinima. Graševina s Mačova brda u pojedinim se godinama brala mjesec ili dva pošto su svi drugi kutjevački vinari pobrali grožđe za suha vina. Graševina Mačevo brdo iz 2022. miriše na divlje kruške, zrele marelice i kamilicu, i ima dugački medno-orašasti aftertaste.

Riječ je o vinu kojem treba još barem godinu dana u boci da bi se zaokružilo, ali koje ima ogroman potencijal. No, možda je najvažnije što vinarija Mihalj nastavlja buteljirati vina. Kad je Branko Mihalj umro, u profesionalnim se krugovima govorilo da ga nema tko naslijediti. Srećom, njegov sin Branimir odlučio je preuzeti očev biznis. Mihalji idu dalje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.