Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nadamo se da je samo pitanje vremena kad će se razotkriti da jedan od skupljih vinara s Pelješca rutinski krivotvori vina

Današnja vijest o dokazima da Iločka polja, PG Zelina i Vina Miličić na različite načine krivotvore vino samo je jedna od sastavnica mozaika široko rasprostranjene kontrabande u svijetu jeftinih domaćih vina.

Manje je, međutim, poznato da se u Hrvatskoj već desetljećima falsificiraju i poneka veoma skupa vina. Ogledni primjer patvorenja skupih vina predstavlja jedna vinarija s Pelješca. Nadamo se da će se materijalni dokazi, analiza sastava vina te vinarije uskoro pojaviti.

No, na vinskoj sceni opće je poznato da ta vinarija, koja prodaje neke etikete za više od 100 eura, puni i dva hrvatska ikonografska vina: Dingač i Grk.

Kad je riječ o Dingaču, brojni profesionalci iz vinske industrije znaju da rečena vinarija u Dingač, najstarije hrvatsko zaštićeno vino, rutinski ubacuje cisterne crnogorskog i makedonskog vranca.

Kad se pak radi o Grku, novom proizvodu te vinarije, vrlo je vjerojatno da bi analize pokazale kako navodni grk sadrži tek trećinu ili neznatno više grka, dok većinu navodnog grka čine druge, dostupnije dalmatinske sorte.

U Hrvatskoj, a osobito u Dalmaciji, vino se masovno krivotvori. Tek kad se otkrije da i pojedine luksuzne, “ugledne” vinarije sustavno falsificiraju vina, stvorit će se preduvjeti za obračun s tom pogubnom praksom.


Reagiranje Vinarije Miličić

“Plavac mali 2018. Vina Miličić ispravan je i kvalitetan, a niža prodajna cijena je posljedica pandemije!

Plavac mali 2019. Vina Miličić ispravan je i kvalitetan. Prema Mišljenju o kakvoći proizvoda koje je, na zahtjev Državnoga inspektorata podnesenog u siječnju, 6. ožujka 2024. dala Hrvatska agencija a poljoprivredu i hranu, a po obavljenom ispitivanju predmetnog uzorka prema službenim rezultatima rumunjskog laboratorija “Nacional Research And Development Institute For Cryogenic And Isotopic Technologies” (referentnog u EU-u), zaključeno je kako je provedenim analizama stabilnih izotopa u predmetnom uzorku utvrđena sukladnost s vrijednostima koje se prirodno nalaze u vinu. Naglašavamo kako ispitani uzorci pripadaju istoj seriji punjenja.

Plavac mali 2019 se proizvodi i puni u skladu sa zakonima i propisima RH i uredbama Europske unije, a niža prodajna cijena bila je posljedica značajnog pada prodaje i stvaranja velikih zaliha uslijed pandemije korona virusa. Vina Miličić njeguju višedesetljetnu tradiciju vinogradarstva i kvalitetne proizvodnje na Pelješcu.”

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.