Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RIDIKULOZNA LISTA Sedam najgorih internacionalnih restoranskih franšiza u Hrvatskoj

U četvrtak navečer jedan nam je marljivi čitatelj poslao fotografije Pizza Huta u zagrebačkim Vrapču, iz kojih je vidljivo da taj nesretni fast food sinoć opet nije radio. Riječ je, valjda, o trećem ili četvrtom zatvaranju Pizza Huta u Vrapču, otkako je restoran službeno otvoren.

Što nas je potaknulo da podsjetimo na najneuspješnije i kulinarski najneprihvatljivije franšize većih međunarodnih restoranskih lanaca, koje su se dosad otvorile i uglavnom pozatvarale u Hrvatskoj. Evo, dakle, jedne tragikomične liste o hrvatsko internacionalnom biznisu s brzom hranom. 

1. Pizza Hut 

Hrvatski Pizza Hut ne uspijeva osigurati uvjete za normalno, redovito poslovanje ali je zato uspio proizvesti najgoru pizzu koju smo dosad vidjeli u Zagrebu. Franšizeri hrvatskog Pizza Huta ovom su golemom globalnom brendu u samo nekoliko mjeseci uspjeli nanijeti nemjerljivu lokalnu štetu.

2. Vapiano

vapiano

Vapiano se nalazio u rotondi u Radničkoj ulici u Zagrebu, gdje danas posluje Batak. Vapiano je te 2009. bio 32. po redu svjetski lokal velikog njemačkog lanca talijanskih restorana. U Vapiano je uloženo vrlo mnogo novca: samo je kuharska oprema vrijedila više milijuna kuna. U vrijeme otvaranja hrvatski su franšizeri najavljivali još nekoliko Vapiana na Jadranu. Par godina kasnije zagrebački je Vapiano propao: tjestenine i pizze bile su grozne, na razini zalogajnica i fast fooda, dok su cijene bile restoranske, što se pokazalo smrtonosnom kombinacijom. Godine 2020. bankrotirao je cijeli lanac Vapiano, koji je u vrijeme stečaja brojao nekoliko stotina restorana.

3. Subway

subway

Najveći svjetski lanac sendvič barova u Zagrebu je uspio propasti čak dvaput. Prvi put prije petnaestak godina, dok je drugi pokušaj završio u stečaju 2021. Osim što su se sendviči slagali od loših i dosadnih sastojaka, Subwayevi su lokali izgledali mrtvo, sivo, neenergično i potpuno kontraindicirano za mlađu, ciljanu publiku.

4. Aida

Aida je B ili C austrijski lanac cafe slastičarnica, kojeg su njeni hrvatski franšizeri pokušali promovirati kao vrhunsku bečku kavanu s plemenitim austrougarskim desertima. Aida je radila na fenomenalnoj lokaciji nasred Trga bana Jelačića, ali kolači su bili preloši i preskupi za svoju kvalitetu da bi Aida privukla dovoljno gostiju. Aida se zatvorila 2016. a franšizeri su najavili novo otvorenje na nekoj lokaciji s jeftinijom zakupninom. Što se naravno nije dogodilo.

5. Burger King

Burger King prisutan je u Hrvatskoj već cijelu vječnost. Pa ipak, gotovo da je nevidljiv osim na jednoj lokaciji na autocesti i u par shopping centara. Nevjerojatno je da je toliko snažan svjetski brend u Hrvatskoj posve marginaliziran. S druge strane, moramo uzeti u obzir činjenicu da hrvatski Burger King vode isti ljudi koji vode hrvatski Pizza Hut.

6. Hard Rock Cafe

Hard Rock Cafe otvorio se prošlog proljeća na Stradunu, na golemom prostoru blizu Pila. Lani smo ga dvaput posjetili i to usred turističke sezone. Oba je puta bio depresivno prazan, što i nije neobično. Prvo, dubrovački Hard Rock Cafe najdosadnije je uređeni Hard Rock Cafe koji smo obišli, a obišli smo ih vrlo mnogo, od Atlante do Balija. Drugo, dubrovački Hard Rock Cafe jedan je od najskupljih u Europi, s cijenama sličnim Hard Rocku u Veneciji. Ako imate golemi prostor, s nekoliko stotina mjesta, nije baš pametno da prodajete mediokritetske burgere za 20 do 25 eura.

7. Domino’s

dominos-zagreb

Domino s radi uredno i uspješno. Brzo se širi, otvara se u pametno ciljanim dijelovima Zagreba s vrlo mnogo stanovnika i sve naizgled dobro funkcionira. Ali, samo naizgled. Kvaliteta pizze u Domino’su apsolutno je skandalozna, a Hrvati su navikli na barem korektnu pizzu. Tako da nas ne bi čudilo da se Domino’s povuče iz Hrvatske, baš kao što se preklani povukao iz Italije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})