Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Steven Pieters u Villi Nai skuhao nam je izvrsnu večeru od povrća ubranog tri sata prije posluživanja i škrpine ulovljene tog jutra

“Svježe, ovdje je najvažnije svježe,” naglasio je sinoć prije početka večere chef Steven Pieters. Oko pet popodne Pietersa smo zatekli kako bere koromač, artičoke, blitvu i bob u vrtu Ville Nai. Steven Pieters južnoafrički je chef s dugogodišnjim hrvatskim iskustvom, od Kempinskog u Savudriji do Ville Nai čiju je kuhinju preuzeo ovog proljeća. Villa Nai 3.3 na Dugom otoku najljepši je, najluksuzniji i najbolji mali hotel u Hrvatskoj.

Villa Nai proizvodi maslinovo ulje koje iz godine u godinu skuplja brojne svjetske nagrade; Villa Nai ima svoje vrtove, voćnjake i kokošinjac. I pet do šest ribara na otvorenim telefonskim linijama koji dnevno u Villu dostavljaju živi ribu i velike rakove. “Svibanj je dobro vrijeme za škrpine i trilje od kamena,” kaže Goran Morović, vlasnik Ville Nai, i sam strastveni ribar. S obzirom na vlastito povrće i voće (kumkvati su fenomenalni) i stalnu dostavu žive, vrlo lokalne ribe, logično je da Pieters inzistira na svježem, ali i da inzistiranje na svježem nije tek ideološka mantra nego stvarni kreativni poticaj.

Gospodin Pieters, naime,  doslovno svaki dan sastavlja novi degustacijski meni. Sinoćnji je meni počeo sa sedam ili osam pozdrava iz kuhinje, od onih tradicionalnih poput crnog rižota s tempurom od sipe, preko hrskavih listova otočke kadulje i kuglice otočkog kozjeg jogurta u maslinovu ulju, do fantastičnog poširanog jaja u tankom, vrlo hrskavom tijestu i umaku od komorača i citrusa. Slijedili su nježni carpaccio od škrpine s citrusima i tartarom od škrpine i mousse od zelenog povrća s bobom i lišćem komorača.

Sfera od žmanskog jogurta i raviol s kaduljom

Mesna opcija bio je moćni carpaccio od txogitxua: španjolska dugo odležavana govedina jedini je nehrvatski sastojak u Pietersovoj kuhinji. Kremasta juha od artičoka s fileom trilje spada među maštovitije pristupe našem omiljenom povrću, a žmanska riblja juha napravljena po starom receptu obitelji Morović, dovršena s par kapi kućne kvasine, odmjereno i precizno modernizirano tradicijsko jelo. File škrpine na zelenom umaku od povrća i bijeloj kremi od krumpira bio je upravo majstorski pečen; nježan, sočan, s čvrstom kožom i prepun okusa zaista svježe ribe.

Škrpina i inćuni

Steak od španjolske govedine bio je pak zreo i ekstraktan, s dugim aftertasteom. Steak se poslužuje u surf and turf izdanju, s repom lokalnog jastoga. Kruh se peče uoči posluživanja, i reže pred gostima koji, naravno, ne mogu odoljeti vrućem kruhu i vrhunskom maslinovu ulju. Večera je završila sorbetima od kumkvata i limuna iz vrtova Ville Nai i desertom s njihovim jagodama.

Bob i artičoka
Domaće poširano jaje s umakom od koromača
Chef Steven Pieters sa timom Ville Nai
Dnevni ulov iz vrta
Kruh se peče neposredno prije servisa
Desert od jagoda iz vrta Ville Nai

Villa Nai nije samo najfascinantniji jadranski mali hotel. Villa Nai upravo prerasta u jedan od najboljih otočkih restorana, sa zaista netipično svježim, živim sastojcima. Uz izvrsnu večeru chefa Pietersa pili smo Šemberov Pavel, sa zatim nekoliko vina lokalne vinarije Vučemilović.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.