Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prvi dan Zadar Wine Festa obilježili su nastupi velikog broja vinara iz svih hrvatskih regija, kamenice, pršut i paški sir

Zadar je ovih dana prilično užurban te predstavlja nacionalno središte gastronomije. U samo nekoliko dana spojili su se događaji poput gostovanja zvjezdanih Agli Amici i Koraka, Atrox Editiona u Providurovoj palači te Zadar Wine Festival. Jučer smo obišli prvi dan Zadar Wine Fest, koji se odvija u velikoj sportskoj dvorani Višnjik. U Zadru se okupio vrlo veliki broj izlagača iz cijele države, internacionalnih vinarija i distributera, kao i poneki proizvođači hrane.

Bogati program festivala započeo je gastronomski uzbudljivo: Vedran Božičev iz Picnica otvarao je kamenice stare godinu dana, s posebnom metodom očuvanja koja je razvijena u suradnji sa sveučilištima, a uz nju se prigodno točio pjenušac. Zatim su krenule razne radionice koje su predstavljale vina zadarske i bregovite regije. Međutim, najatraktivniji dio festivala svakako su štandovi vinara, gdje se mogu degustirati vina kao i popričati s proizvođačima.

Zadarski festival uspio je okupiti impresivan broj vinara, njih stotinjak s više od 800 etiketa. Nastupili su Ante Sladić sa svojim novim debitom iz 2023., maraštinom i lasinom, Bibich je predstavio svoja senzacionalna prirodna vina među kojima je posebno briljirala Žutina, ali svakako treba spomenuti i njegov izavnredni cuvee, Borina maraština upravo je spadala među najistaknutija vina festivala, a Testament je točio svoj novi bazni plavac s neodoljivom etiketom te ostatak Dalmatian Dog linije, kao i famozni tribidrag. Najvažnije dalmatinske vinarije zaokružila je Saints Hills, gdje su se točila gotovo sva njihova vina.

Osim najbitnijih dalmatinskih vinarija, na Zadar fest došle su i jake snage iz ostatka Hrvatske. Istru su predstavljali Roxanich, Tomaz, Rossi i Bastian, koji su izazvali puno entuzijazma posjetitelja. Sve bolje brendirana Bregovita Hrvatska, došla je s Kopjarom i Bolfanom, kao i Erdorom te Colletijem s Plešivice, koji je točio svoju Amforu. Mala obiteljska vinarija točila je vrlo dobre rizlinge te odličan polusuhi Kerner. Jedan od najboljih štandova festivala pripao je Luma distributerima, koji su u Zadru točili Lanson, jedini šampanjac na festivalu, internacionalne etikete poput argentinske Zapate i Chablis, ali i zanimljiv štand s rakijama.

Na festivalu se također miješaju kokteli Aure, G3-a, režu dalmatinski i istarski pršuti, kulen i ostali suhomesnati proizvodi, rezao se i vrlo dobar paški sir, chef Saša Began je pripremao razne zalogajčiće. Riedel je imao radionicu o važnosti izbora vinskih čaša, kao i svoj štand gdje su se iste te čaše mogle i kupiti.

Zadar Wine Fest je lijepo organiziran i dovoljno prostran za veliki broj posjetitelja, koji su u petak poslije posla dolazili. Vjerujemo kako će u subotu odaziv biti još veći. Svakako je dobro i korisno za hrvatsku vinsku scenu da se ovako veliki festivali održavaju i izvan Zagreba. U subotu program počinje od 14 sati popodne i traje od 20 sati navečer, s još više radionica poput one u čast Mike Grgicha i četiri predstavnika hrvatskog vinarstva ispod četrdeset godina. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.