Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE PREPORUČUJEMO Kulen Mesne industrije Pivac primjer je proizvoda koji obezvređuje jednu od važnijih hrvatskih suhomesnatih delikatesa

Danas smo u kvartovskom samoposluživanju prvi put kupili kulen Pivac. Pivac je velika mesna industrija iz Vrgorca koja je zaradila relevantan kapital na uvozu lošeg mesa, i koja je danas većinski vlasnik Kraša. Pivac je zadnjih godina pokazivao stanovite ambicije prema Podravki.

Pivac nikad nije imao dobre proizvode. Oni se naprosto ne bave gastronomijom nego jeftinim, masovno  dostupnim svježim mesom  i “tradicionalnim” mesnim  prerađevinama poput  pršuta. U čemu nisu usamljeni.

Pivčevi pršuti prilično su loši, ali sigurno nisu najgori u Hrvatskoj. Kulen je, nažalost, potpuna katastrofa. Evo kako izgleda Pivčev kulen u vakuumiranom omotu. Šnite su opsega veće kobasice ili manje salame i nemaju nikakve veze s izgledom i veličinom  pravog kulena.

Šnite Pivčeva kulena su slijepljene,katkad ih je teško razdvojiti. Mesna smjesa izgleda dobro, vrlo crveno no bojimo se da je riječ o nitratima a ne o nekoj dobroj crvenoj paprici, jer se bogati okus prave crvene paprike jedva osjeti.

Tekstura je mokra i mjestimično paštetasta što, među ostalim, upućuje da Pivčev kulen nije optimalno  osušen. Na kraju, Pivčev je kulen opasno preslan.

Kulen spada među najdragocjenije hrvatske suhomesnate delikatese. Verzija obitelji Pivac svodi, nažalost, kulen na razinu najgorih mesnih prerađevina poput mesnih doručaka i jeftinijih jetrenih pašteta. Neukusni Pivčev kulen proizvodi se u karlovačkom PPK. Košta 1,69 eura za 80 grama. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})