Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Haaretz je hladno objavio lifestyle reportažu o izraelskim vojnicima koji kuhaju u kuhinjama protjeranih Palestinaca u Gazi

Ova reportaža objavljena je u jednom od vodećih izraelskih medija, liberalnom dnevniku Haaretz, koji se načelno protivi Netanyahuovoj politici. Reportaža je, što puno govori, objavljena u rubrici Food i napisali su je Haaretzovi gastronomski novinari.

Počinje kao tipična ratna reportaža iz Gaze, gdje je izraelska vojska po Netanyahuovom nalogu dosad pobila gotovo 30 tisuća civila, uglavnom žena i djece. Tisuće su pobjegle pred sustavnim raketiranjem, bez ičega, i ostavili svoje domove onako kako su ih je zatekao rat koji je Izrael pokrenuo nakon zvjerskog terorističkog napada Hamasa. Sada Haaretzovi novinari objavljuju kako izraelski rezervisti u tim kućama kuhaju za svoju vojsku koristeći namirnice koje su zatekli u hladnjacima i špajzama.

Tekst prati niz fotografija vojnika u tuđim kuhinjama, kako miješaju jela na štednjacima, pripremaju namirnice i poziraju pred kamerama mobitela. Vojnici objašnjavaju zašto je dobra prehrana važna za efikasnu borbu. Neki od vlasnika tih kuhinja istodobno možda umiru od gladi u izbjegličkim kampovima koje izraelska vojska također bombardira. 

“U svim kućama u Gazi nalazimo masline, ulje i puno začina. Sami kuhamo s pomiješanim osjećajima,” govore izraelski vojnici u Haaretzovoj reportaži. Priča se temelji na intervjuu s dvojicom rezervista, Elamom i Nadavom, obojica su stari 37 godina, inače su odvjetnik i učitelj, jedan je oženjen i ima djecu.

Njih dvojica mjesecima su na terenu i više nisu mogli jesti pakirane vojničke obroke pa su se počeli snalaziti. Sada kuhaju za cijeli bataljun. Sistem su mijenjali kako su se kretali na fronti. Isprva, kuhali su samo s namirnicama koje su im slali od kuće. “Tražili smo od naših obitelji da nam šalju više osnovnih namirnica a manje grickalica,” objasnili su. Onda su počeli tražiti namirnice na terenu. “U jednom kibucu smo pripremali omlete od jaja kokoši iz slobodnog uzgoja.” Sada kuhaju s onim što pronalaze u kućama u Gazi. “Što bolje jedemo bolje se borimo,” kažu.

Okupljanje za urednim stolom, dodaju, terapija je za traume koje proživljavaju na prvoj liniji izbjegavajući granate i snajperske metke. Ovdje tekst postaje čista gastronomska lifestyle reportaža. Novinarka pita s kakvim sastojcima kuhaju, odakle crpe ideje. Vojnici kažu da vojne pakete riže i tjestenine kombiniraju s onim što im pošalju od kuće i što pronađu po napuštenim kuhinjama u Gazi.  “Jednom smo našli malo brašna i napravili pita kruh.” Čude se kako u gotovo svakoj kući u Gazi pronalaze dobre masline, maslinovo ulje i puno kvalitetnih začina. Na pitanje novinarke kakav je osjećaj kuhati i jesti u domovima obitelji koje su morale pobjeći iz Gaze vojnici kažu “da su im osjećaji bez sumnje pomiješani.” 

“Uostalom, mi koristimo njihove alate, u njihovim domovima, dok su odsutni. Ali s druge strane, još uvijek moramo jesti. Na kraju pobjeđuju potreba i želja za jelom. Važno je pojasniti da se radi o napuštenim kućama od kojih su neke uništene ili predviđene za rušenje, a tako se izraelska vojska bori u Gazi.”  Drugi vojnik kaže: “Kad pronađete plin to je kao da ulazite u hotel s četiri zvjezdice, jer znate da znate kuhati. A u većini slučajeva nema vode, pa ne peremo suđe.”

Slijedi još jedan kvintesencijalni lifestyle moment: “Primijetili smo da je lokalna kuhinja u Gazi puna začina. U mnogim domovima pronaći ćete razne začinske mješavine u staklenkama. Ima i puno leće, pa smo u početku radili dosta jela od leće, posebno crvene. A tu su i konzervirane masline, od kojih su mnoge izvrsne kad se probaju, ali ima i pokvarenih. U svakoj kući ima maslinovog ulja, koje nam pomaže da začinimo jela. Ponekad naiđemo i na nešto posebno poput češnjaka, pa napravimo finu tjesteninu s rajčicom i češnjakom.” Inače, upravo je Haaretz u studenom ogorčeno izvještavao o blokadi berbe maslina u Gazi koju su organizirali izraelski ultradesničarski političari sa stanovicima izraelskih naselja.

Ratna kuhinja žanr je star koliko i ratovi. Na Kultu Plave Kamenice više smo puta pisali o povijesnim primjerima ratne kuhinje i ratovima koji su donosili razmjene utjecaja definirajući današnju gastronomiju. Ali ratna kuhinja je, barem dosad, bila kulturno naslijeđe koje ostavlja žrtva, napadnuti, protjerani, koje ostavlja običan čovjek koji mora preživjeti zarobljen u kaosu rata. Ratna kuhinja po definiciji je simbol otpora, borbe za život i humanost, vrijednosti koje ratovi negiraju. Čitati reportažu o ratnoj kuhinji osvajača bizaran je osjećaj i jako loš znak o svijetu koji nam se zamračuje pred očima. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})