Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slučaj zgužvane pizze iz Pizza Huta s osam komadića kobasice pokazuje da je fast food u Hrvatskoj često puno gori nego na Zapadu

Zamislite da ste kupili kutiju Bajadera u kojoj tri bombona nemaju punjenje od lješnjaka. Netko u tvornici zaboravio je napuniti ta tri bombona. Zamislite da ste kupili vrećicu čipsa u kojoj je dvadesetak listića krumpira ostalo sirovo. Zamislite da ste kupili dvije čaše Ledova kesten pirea od kojih je jedna bila u redu, dok druga uopće nije sadržavala kesten pire nego samo šlag. Zamislite da ste kupili Evin file tune a da ste u limenci pronašli sardine….

Sve je ovo uglavnom nemoguće, zato što je jednoobraznost proizvoda jedna od glavnih pretpostsvki industrijske proizvodnje hrane. Fast food se bazično svodi na industrijsku proizvodnju hrane. Svaki proizvod koji izađe iz fast food industrije mora biti barem približno isti. U hrvatskoj fast food industriji te su standarde postigli samo McDonald’s i domaći Surf’n’Fries.

E sada, razumljivo je da mali lokalni pokušaji fast fooda ne postižu standard jednoobraznosti svakog svog proizvoda, naprosto zato što su premali i zato što njihovi vlasnici i menadžeri ne znaju dovoljno o fast food industriji i postizanju njenih standarda. Ali kad franšizer ogromne, globalne fast food korporacije kao što je Pizza Hut nije kadar držati se industrijskih standarda svojih proizvoda, to je već znak ozbiljnog poremećaja u njegovu sustavu. Slučaj zgužvane Pizza Hutove pepperoni pizze s točno osam komadića salame koju je nedavno dobio jedan Zagrepčanin, drastičan je primjer rušenja industrijskih standarda fast fooda. Ono strašilo od pizze nikad nije smjelo napustiti Pizza Hut.

Da franšizer hrvatskog Pizza Huta radi za McDonald’s, zbog takvih bi ekscesa vjerojatno izgubio franšizu ( ovdje treba reći da ni hrvstski Domino’s nije uvijek mnogo profesionalniji). Prvi tjedni rada hrvatskog Pizza Huta, od komičnih situacija s otvaranjem i zatvaranjem lokala pa do najgore pizze u novijoj zagrebačkoj povijesti, pokazuju da je hrvatski fast food nažalost često bitno lošiji od fast fooda na Zapadu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})